18k CPS from right rear - Page 2 - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
General Commander Discussion General Discussion involving the Jeep Commander goes here. If it does not fit into a more specific category below, post it here.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #11 of 18 (permalink) Old 01-21-2013, 01:47 PM
Senior Member
Points: 4,098, Level: 40 Points: 4,098, Level: 40 Points: 4,098, Level: 40
Level up: 74% Level up: 74% Level up: 74%
Activity: 3% Activity: 3% Activity: 3%
 
Join Date: Jun 2012
Location: Vancouver Island, BC, Canada
Posts: 173
It still makes the same noise with the third row seat heating on or off? If it is coming from the interior behind the panel I believe there is only the HVAC housing under there. But the housing is a complete heating/AC unit with all the necessary bits to operate / possibly malfunction to create you "Electronic Squeal" sound. Removal of the Remove right rear quarter panel trim would be helpful to pinpoint the issue.

Rear heating/AC unit parts:
Heater core
A/C expansion valve
A/C evaporator
Temperature control blend door actuators
Blower motor
Rear blower motor resistor

06 Hemi
Eric S is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #12 of 18 (permalink) Old 01-22-2013, 07:08 AM Thread Starter
Senior Member
Points: 8,547, Level: 62 Points: 8,547, Level: 62 Points: 8,547, Level: 62
Level up: 33% Level up: 33% Level up: 33%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 128
I didn't think to change the rear heating settings... I cannot make any connections as to why HVAC would be impacted by engine load, but I'll give it a whirl by changing some of the settings that are in the rear and report back if it makes any differences.

The sound is almost certainly coming from the right rear in or around the seat or panel.

KKKKFL
BigBlue is offline  
post #13 of 18 (permalink) Old 01-22-2013, 11:04 AM
Senior Member
Points: 4,098, Level: 40 Points: 4,098, Level: 40 Points: 4,098, Level: 40
Level up: 74% Level up: 74% Level up: 74%
Activity: 3% Activity: 3% Activity: 3%
 
Join Date: Jun 2012
Location: Vancouver Island, BC, Canada
Posts: 173
You are right, it is odd about the sound not being there when just reving the engine without load. Usually any electrical/coolant sounds change with reving of the engine with or without load but if the sound is coming from behind the rear trim there isn't much left

06 Hemi
Eric S is offline  
post #14 of 18 (permalink) Old 01-22-2013, 01:30 PM
Member
Points: 2,746, Level: 31 Points: 2,746, Level: 31 Points: 2,746, Level: 31
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Erk469's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Uxbridge, MASS
Posts: 85
Do you have any mods? Have you done any wheeling or anything like that? I kind to have to agree with Eric S. it might be a bearing..but who knows? *scratching head*
Erk469 is offline  
post #15 of 18 (permalink) Old 01-22-2013, 09:06 PM
Senior Member
Points: 12,698, Level: 73 Points: 12,698, Level: 73 Points: 12,698, Level: 73
Level up: 62% Level up: 62% Level up: 62%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
indymtb's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Fishers, IN
Posts: 362
I had a bearing go on our old minivan but it got progressively louder with speed and was independent of the load from the engine. That is why I thought transmission instead of the bearings. It could possibly be that the sound is more pronounced and noticeable when the rpm and sound from the engine go down which could take it back to the bearing. It is a weird one. Good luck. I am definitely not a mechanic and don't even play one on TV and didn't stay at a Holiday Inn Express.

IndyMTB
---------------------------------
2010 Jeep Commander Limited/QDII,RC 2" Lift 255/70/17 Goodyear Wrangler Adventure AT
JBA UCAs, Bilstein front, Sensa-Trac F-150 rear
indymtb is offline  
post #16 of 18 (permalink) Old 01-23-2013, 09:16 AM Thread Starter
Senior Member
Points: 8,547, Level: 62 Points: 8,547, Level: 62 Points: 8,547, Level: 62
Level up: 33% Level up: 33% Level up: 33%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 128
I tried turning on the rear heater unit, but it didn't make any difference. A couple other points. This is a very High pitched whine like what you would hear from a High Voltage transformer. It only kicks in when the RPM of the motor reaches 1800 and is under a load. When I did start up the rear AC unit, with the blower going, it helped in that the sound is coming from somewhere in front of the rear blower but it is definitely on that side.

KKKKFL
BigBlue is offline  
post #17 of 18 (permalink) Old 01-30-2013, 08:13 AM Thread Starter
Senior Member
Points: 8,547, Level: 62 Points: 8,547, Level: 62 Points: 8,547, Level: 62
Level up: 33% Level up: 33% Level up: 33%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 128
Still unable to locate the exact location, however a new data point is that with the unusual high temperatures (we will see 70 degrees in DC today) I can report that the squeel is still there. So temp is not a factor.

KKKKFL
BigBlue is offline  
post #18 of 18 (permalink) Old 02-27-2013, 09:29 AM Thread Starter
Senior Member
Points: 8,547, Level: 62 Points: 8,547, Level: 62 Points: 8,547, Level: 62
Level up: 33% Level up: 33% Level up: 33%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 128
Here's an update...
Early this morning (5:00 AM) I started off to work with the High pitched squeel as I drove up the street. Lately, I have been trying to get the Air pressure the same in all tires, and the right rear was showing 2 pounds over the others. I pulled over and in those early morning hours, when all is still and quiet, and with the motor off, I bent down to pop the stem cap. With my ear just in front of the rear wheel, I could hear some lower frequency sound coming from just in front of the rear wheel but near the bottom of the Jeep.

I'm wondering if it is related to my other problem, but don't have any idea as to what is located just in front of that wheel.

Any ideas?


KKKKFL
BigBlue is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > General Commander Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome