2006 Jeep Commander Ignition Switch Replacement with Pictures - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
General Commander Discussion General Discussion involving the Jeep Commander goes here. If it does not fit into a more specific category below, post it here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 01-26-2014, 12:10 PM Thread Starter
Junior Member
Points: 6,356, Level: 52 Points: 6,356, Level: 52 Points: 6,356, Level: 52
Level up: 3% Level up: 3% Level up: 3%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 19
2006 Jeep Commander Ignition Switch Replacement with Pictures

For a while now the light on the Jeep's gauge will all light up. This happens randomly. I researched it and it seems like a lot of owners have the same issue and stems from a bad ignition switch. I searched the internet and found a step-by-step procedure for a Grand Cherokee but not a commander. Below are the steps I took to replace the ignition switch. I bought a new switch from Autozone for about $20.

You need to snap open the lower dash cover (it hinges down). Then pop out the trim around the ignition. The remove the two torx screws. Push the unit back. The hard part is getting it out of the tight spot. Try to orient the unit as shown below and it will come right out. Use the same position to put it back in place once you replace the switch.

Note the red locking tab before you pull the wire out of the old switch. Also to remove the old switch you must press on the two locking tabs on the base of the switch.







esanmiguel is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 01-26-2014, 01:53 PM
Senior Member
Points: 11,946, Level: 71 Points: 11,946, Level: 71 Points: 11,946, Level: 71
Level up: 74% Level up: 74% Level up: 74%
Activity: 4% Activity: 4% Activity: 4%
 
Join Date: May 2006
Location: Orlando, FL
Posts: 1,138
Great info thanks. This should be made a sticky.
Creek is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 01-27-2014, 01:12 AM
Senior Member
Points: 52,702, Level: 100 Points: 52,702, Level: 100 Points: 52,702, Level: 100
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Activity: 47% Activity: 47% Activity: 47%
 
jeep5253's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 14,505
Here is a more detailed "How to" that was posted earlier---> http://www.jeepcommander.com/forums/showthread.php?p=245889&posted=1

.

2006 Steel Blue 5.7L HEMI Limited 4x4 Build Date: June 9, 2006 Hour 14
Interior: Dark Slate/Light Graystone with Saddle Brown Leather Seats
Quadra-Drive II, NAV, DVD, Trailer Tow Group IV, Off-Road Group II, Remote Start, UConnect, Rear Backup Camera, Chrome Wheels,
Magnaflow cat-back exhaust, Daytime Running Lights enabled, 2" Rough Country Lift with 265/70R17 Goodyear Wrangler AT/S
jeep5253 is offline  
post #4 of 6 (permalink) Old 02-19-2014, 10:23 PM
Junior Member
Points: 1,954, Level: 26 Points: 1,954, Level: 26 Points: 1,954, Level: 26
Level up: 54% Level up: 54% Level up: 54%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 13
My question is -- did this solve the problem with your instrument cluster? I too have read that this is often the problem, but not always. It could be the multifunction stalk, or something else. I will probably try this to solve my problem, just wondering if this is always or sometimes the problem. Thanks for the write up.
javajeep is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 03-03-2014, 07:22 AM
Junior Member
Points: 3,797, Level: 38 Points: 3,797, Level: 38 Points: 3,797, Level: 38
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: May 2009
Posts: 14
On fourth starter, still slow to crank

On my fourth starter. Last one was replaced along with melted and burned wiring harness. I have noticed that in all four times the starter was replaced, the frequency at which the slow to crank issue would happened was more frequent. Does anyone think it's my ignition switch? It's always the same; I turn key to start, hear one click, five second delay and then the starter cranks and engine starts.
SirSwift93 is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 03-03-2014, 10:59 AM
Senior Member
Points: 6,086, Level: 50 Points: 6,086, Level: 50 Points: 6,086, Level: 50
Level up: 68% Level up: 68% Level up: 68%
Activity: 13% Activity: 13% Activity: 13%
 
rhobll's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: pittsburgh pa
Posts: 482
Sounds to me to be deeper than an ignition switch. Something is killing your starters. I've never heard of a bad ignition switch ruining the starter.


2006 3.7l Silver black and crome Sport W QT1
K&N cai. Aridium 1X plugs. 1.5" Spider Trax...
Tinted windows gone. Got ticketed for 137.50!! Full Synthetic motor oil and many more mods...
rhobll is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > General Commander Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome