Transmission Problems - Page 15 - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
Problems / Dealer Service Having a problem with your vehicle? Were you treated fairly or poorly at a dealer? Warranty issues? Let us know.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #141 of 157 (permalink) Old 07-01-2010, 04:22 PM
Member
Points: 4,962, Level: 45 Points: 4,962, Level: 45 Points: 4,962, Level: 45
Level up: 6% Level up: 6% Level up: 6%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: May 2009
Location: yorkshire UK
Posts: 37
Hi I am in UK, 3ltr deisel commander
I and the previous owner have transmission problems
The gear change is not smooth and sometimes it is as if it is not in gear then jerks forward.
It has had the electrical plug changed, new gear shift module and the valve inside transmission changed.

But still not happy with performance

During all this when you first switch the following message very quickly flashs up before normal display. Had to film it and slow down on computer to read

" Transmission over temp" this even when cold from over night and dealer says not dtc's showing

Milage now 17,000 was 5,700 when bought

Any thoughts or anybody had same?

Thanks
love my commander is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #142 of 157 (permalink) Old 07-03-2010, 10:46 PM
Junior Member
Points: 384, Level: 7 Points: 384, Level: 7 Points: 384, Level: 7
Level up: 68% Level up: 68% Level up: 68%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2
Sounds like something similar that I am going through now. I have an 06; 2wd commander with 79000 miles. For the last few days when slowing down for a stop light or sign, as the xmsn downshifts it seems to "jerk" into 2nd or 1st gear. It happens about once a day for the past week. I have tried to duplicate it with different driving styles but nothing happens. When I try to manually shift down to 1st gear I feel a similar "jerk" but I dont think its only happening in that gear when in D. I have not yet had it looked at for that reason but plan too soon. If you get an answer please post it and I will do the same. Also I am in Texas now and the weather is.... Hot and Humid so I dont think it has anything to do with the problems in the earlier posts.

I have not noted the RPM when that happens and I notice no real difference in performance other then that sudden "jerk". Also, there has been no Transmission light that comes on.

Last edited by Longbow; 07-03-2010 at 10:49 PM. Reason: Added last line
Longbow is offline  
post #143 of 157 (permalink) Old 02-15-2011, 08:41 PM
Junior Member
Points: 1,559, Level: 22 Points: 1,559, Level: 22 Points: 1,559, Level: 22
Level up: 59% Level up: 59% Level up: 59%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Jeepster91505's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Burbank, California
Posts: 4
Just had my Commander serviced for the problems you described

I have had the same jerking issues with my transmission. I did some research online and found out there was a TSB for this problem. I took it to the dealership and they flashed the computer with new PCM software and it seems to be working properly again. No more jerking and erratic shifting. Granted I just had this done yesterday, but it hasn't happened since. Also there is a period where the PCM has to re-learn your driving habit/style and the software adjusts the shift points in the tranny. I have read it takes ~ 500 miles but don't quote me on that. The cost was $110 for all related TSB's so you can imagine my relief. I thought I was in for major work. There are many software related TSB's so check the list and find all that apply to your Commander. I found 3 that were fixed with the software. A list of TSB's can be found here http://www.xkjeeps.com/xk_tsb.htm Hope this helps! I will re-post later if the problem arises again.

Black 2006 Jeep Commander 65th Anniversary Edition 4.7L V8 4x4
Jeepster91505 is offline  
post #144 of 157 (permalink) Old 02-25-2011, 09:57 AM
Member
Points: 4,962, Level: 45 Points: 4,962, Level: 45 Points: 4,962, Level: 45
Level up: 6% Level up: 6% Level up: 6%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: May 2009
Location: yorkshire UK
Posts: 37
Quote:
Originally Posted by Longbow View Post
Sounds like something similar that I am going through now. I have an 06; 2wd commander with 79000 miles. For the last few days when slowing down for a stop light or sign, as the xmsn downshifts it seems to "jerk" into 2nd or 1st gear. It happens about once a day for the past week. I have tried to duplicate it with different driving styles but nothing happens. When I try to manually shift down to 1st gear I feel a similar "jerk" but I dont think its only happening in that gear when in D. I have not yet had it looked at for that reason but plan too soon. If you get an answer please post it and I will do the same. Also I am in Texas now and the weather is.... Hot and Humid so I dont think it has anything to do with the problems in the earlier posts.

I have not noted the RPM when that happens and I notice no real difference in performance other then that sudden "jerk". Also, there has been no Transmission light that comes on.
Mine now seems sorted after a complete transmission replacement under warranty.
Chyrsler techincian came up but would not talk to me at all, report given to dealer was nothing found but fault most probaly in trans and authorised a replacement.

Still have the "over temp " message and they are trying to say it is nothing just a characteristic of the software "beleive " it is that they do not know what is causing it.

I did check through the tsb's and any relevant ones were flagged up to the dealer for action but nothing resolved

The dealer did say however that the 2008 GC's were flashed to update the software but it cannot not be done for the commander??
which has the same running gear. Revison version not compatible??

Apart from the " temp" message which I still have I also still have the hesitation on applying the accelerator after coasting e.g. like coming off roundabouts etc.
love my commander is offline  
post #145 of 157 (permalink) Old 03-03-2011, 09:28 AM
Junior Member
Points: 2,637, Level: 31 Points: 2,637, Level: 31 Points: 2,637, Level: 31
Level up: 25% Level up: 25% Level up: 25%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 28
I just bought my Commander about 1 month ago. I Have recently noticed that when you shift from park to drive and punch it something strange happens. the engine will rev for 1 sec then die down then slowly rev back up and start moving the truck. It also happens if I shift from neutral to drive. It only lasts for about 2 or 3 seconds and doesn't ever happen from a stop just when newly shifted into drive. Is this something that is bad that I should have looked at? or is this a failsafe system Jeep built into the computer? any Help would be great!

by the way its a 07, 3.7L

Last edited by Billybob; 03-04-2011 at 09:31 AM.
Billybob is offline  
post #146 of 157 (permalink) Old 06-27-2011, 04:29 PM
Junior Member
Points: 2, Level: 1 Points: 2, Level: 1 Points: 2, Level: 1
Level up: 3% Level up: 3% Level up: 3%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 1
I joined the forum just to talk about this...2008 XK w/42k mi. 3.7 4x4. I talked to my mechanic and he thinks it's just the 2 sensors on the tranny??? Hopefully not too expensive. Will repost on or after Friday, when my car see's its doctor. Wish me luck!
sherts82 is offline  
post #147 of 157 (permalink) Old 06-28-2011, 04:33 PM
Senior Member
Points: 8,711, Level: 62 Points: 8,711, Level: 62 Points: 8,711, Level: 62
Level up: 87% Level up: 87% Level up: 87%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
UK Commander's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: North East England (UK)
Posts: 928
Quote:
Originally Posted by love my commander View Post
Hi I am in UK, 3ltr deisel commander
I and the previous owner have transmission problems
The gear change is not smooth and sometimes it is as if it is not in gear then jerks forward.
It has had the electrical plug changed, new gear shift module and the valve inside transmission changed.

But still not happy with performance

During all this when you first switch the following message very quickly flashs up before normal display. Had to film it and slow down on computer to read

" Transmission over temp" this even when cold from over night and dealer says not dtc's showing

Milage now 17,000 was 5,700 when bought

Any thoughts or anybody had same?

Thanks
Hi there fellow Brit,

Oh dont get me started.....I had 3No transmissions replaced on my 3.0ltr CRD, the dealer was no use what so ever....i never did really find out the truth of the problem....they say it was a bad trans mounting and alignment that caused the continual failures...I'm not so sure.

I hope you dont take yours to JCT 600, I did twice and boy are they totally stupid!

I'll check back through my records, i'll see what i can find.

I'll be back soon.

BMW 5 Series Touring MSport 2013 MY
Land Rover Discovery 4 HSE - All The Options Included
Mercedes AMG ML63
Jeep Commander 5.7 Limited (Late 2007 MY)
EX Jeep Commander Hemi 5.7 Limited Owner
Ex Jeep Commander CRD 3.0Ltr Limited Owner


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by UK Commander; 06-28-2011 at 04:42 PM.
UK Commander is offline  
post #148 of 157 (permalink) Old 08-20-2012, 01:28 AM
Junior Member
Points: 5, Level: 1 Points: 5, Level: 1 Points: 5, Level: 1
Level up: 9% Level up: 9% Level up: 9%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
guitarfool's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: the great southwest (high desert)
Posts: 2
Greetings! I have an 07 commander and love it, In the past few weeks a "whining" noise started. Sounds like fan on high but only sounds when i accelerate and car isnt remotely hot. This leads me to think its the tranny. How to fix whiny transmission or should i trade it before it gets worse? HELP!
guitarfool is offline  
post #149 of 157 (permalink) Old 09-07-2012, 04:36 PM
Junior Member
Points: 2, Level: 1 Points: 2, Level: 1 Points: 2, Level: 1
Level up: 3% Level up: 3% Level up: 3%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1
specpot

My UK spec 07 commander 5.7 hemi has recently developed a very similar auto box problem. Gone into safe mode indicating 3rd but in 2nd and moves with lots of revs but not really controllable as jerks and goes quickly. It has only done 30K UK miles and has been serviced more or less on schedule by Jeep apart from the last service at 27K miles. As it broke down on holiday in the far north of Scotland there were no Jeep dealers so the local main Ford dealer ran a limited diagnostic on it and found low oil pressure & perhaps a blocked filter but could not even start to fix it. Recovered 250 miles to main Jeep dealer who tell me I need a new (rebuilt) gearbox and torque convertor. Cost £GB 6200 inc tax. Currently asking Jeep Europe for a serious contribution as a car that cost £GB36K new should not require such a repair at 30K miles. I can get a specialist repairer to recon my own transmission for £GB 2800 so I think Jeep are taking the mince as we say in Scotland. Seems to be a lot of posts about auto box failure. Jeep have asked my dealer if they think it is a manufacturing defect but they seem to think Jeep are going to find fault with the service record and blame it on that. Car never towed more than 1500 kg for not many miles and never been off road other than in a muddy field.
specpot is offline  
post #150 of 157 (permalink) Old 11-20-2012, 04:09 AM
Junior Member
Points: 131, Level: 2 Points: 131, Level: 2 Points: 131, Level: 2
Level up: 62% Level up: 62% Level up: 62%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Sep 2012
Location: England
Posts: 2
Angry Mines stuck in 3rd too :-(

Hi, another brit here.

JC 5.7L Limited on 60,000ish miles

2 nights ago it was cold and icy (2c) and I was gonna drive home from work. Whilst pulling away I noticed the car was shuddering and driving really slow, then I realised it was stuck in 3rd gear! Going from N to D made the car jump forward and was instantly in 3rd gear. Restarting didn't help. Pushing left and right did nothing, except holding the stick to the right made it display 'D' but was actually still stuck in 3rd. Letting go just flipped back to '3'. Managed to get home but the check engine light came on during the journey. DTC code P0700.

Next day, engine light is still on but looks like I can use it as normal (not driven it but no longer selects '3'). Taking it to Jeep tomorrow, will let you know what they think. I suspect the cold weather had something to do with the problem. I've only had the car 2 months so I really hope this is a one off!

Shawn

Jeep Commander 5.7 HEMI Limited in black with Autogas conversion.
Shawn is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > Problems / Dealer Service

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome