stuck in 4 low - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
Problems / Dealer Service Having a problem with your vehicle? Were you treated fairly or poorly at a dealer? Warranty issues? Let us know.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 39 (permalink) Old 12-11-2010, 09:52 PM Thread Starter
Junior Member
Points: 11, Level: 1 Points: 11, Level: 1 Points: 11, Level: 1
Level up: 21% Level up: 21% Level up: 21%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 2
stuck in 4 low

Hello,I just bought a 06 commander with a 4.7 and i was interested to see how the 4 low worked. So, following the manual I put it in 4low just fine but now it will not shifted out. The thing just beeps and service 4wd system come up on the screen.please help.and yes I even tried to shift into neutrul
thank you
smith630 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 39 (permalink) Old 12-11-2010, 10:49 PM
Senior Member
Points: 9,601, Level: 65 Points: 9,601, Level: 65 Points: 9,601, Level: 65
Level up: 84% Level up: 84% Level up: 84%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
UberCommander's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Dayton, OH
Posts: 1,186
put it in neutral and then pull up on T bar until the 4lo light goes away. You should be stopped.

Ford F150
UberCommander is offline  
post #3 of 39 (permalink) Old 12-12-2010, 01:05 AM
Senior Member
Points: 26,120, Level: 96 Points: 26,120, Level: 96 Points: 26,120, Level: 96
Level up: 77% Level up: 77% Level up: 77%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Ahmed's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Saudi Arabia - Riyadh
Posts: 2,193
what UberCommander said is the correct procedure ,, if that doesn't work then try to move the vehicle while in 4low for a short distance and stop and try again.

if that does not work too ,, try to disconnect the batter and reconnect and try again.

Second Jeep Commander, Current
2007 XH (International model), Green Metallic, Ltd, 5.7L HEMI, Quadra-Drive II
Spidertax 1.5" wheel spacer, K&N replacement filter
OME 2" Lift kit


First Jeep Commander,
2007 XH (International model), Light Graystone Pearl, Sport , 4.7L Quadra-Trac II.




Ahmed is offline  
post #4 of 39 (permalink) Old 12-12-2010, 05:43 AM
Senior Member
Points: 7,761, Level: 59 Points: 7,761, Level: 59 Points: 7,761, Level: 59
Level up: 6% Level up: 6% Level up: 6%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
USMCMP's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Wisconsin
Posts: 697
I always have to be not quite stopped, very VERY very slow roll, in neutral, but it shouldnt say "service 4wd system" if doing it incorrectly, it should say something like "check shift procedure"

'06 HEMI LIMITED LOADED QDII DE-BADGED, TINT, SILVERSTAR ULTRAS, LED TAILS, R/C LIFT, BILSTEINS, KMC XD HOSS WHEELS, DURATRACS, MAGNAFLOW, K&N CAI and OIL FILTER, ROYAL PURPLE, HAWK HPS PADS, RED CALIPERS, LEDs BEHIND GRILLE
USMCMP is offline  
post #5 of 39 (permalink) Old 12-12-2010, 05:47 AM
Senior Member
Points: 26,120, Level: 96 Points: 26,120, Level: 96 Points: 26,120, Level: 96
Level up: 77% Level up: 77% Level up: 77%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Ahmed's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Saudi Arabia - Riyadh
Posts: 2,193
Quote:
Originally Posted by USMCMP View Post
I always have to be not quite stopped, very VERY very slow roll, in neutral,
I have used 4low some many times ,, and always was totally stopped and always works

Second Jeep Commander, Current
2007 XH (International model), Green Metallic, Ltd, 5.7L HEMI, Quadra-Drive II
Spidertax 1.5" wheel spacer, K&N replacement filter
OME 2" Lift kit


First Jeep Commander,
2007 XH (International model), Light Graystone Pearl, Sport , 4.7L Quadra-Trac II.




Ahmed is offline  
post #6 of 39 (permalink) Old 12-12-2010, 05:50 AM
Senior Member
Points: 7,761, Level: 59 Points: 7,761, Level: 59 Points: 7,761, Level: 59
Level up: 6% Level up: 6% Level up: 6%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
USMCMP's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Wisconsin
Posts: 697
Stopped probably works too, I personally roll

'06 HEMI LIMITED LOADED QDII DE-BADGED, TINT, SILVERSTAR ULTRAS, LED TAILS, R/C LIFT, BILSTEINS, KMC XD HOSS WHEELS, DURATRACS, MAGNAFLOW, K&N CAI and OIL FILTER, ROYAL PURPLE, HAWK HPS PADS, RED CALIPERS, LEDs BEHIND GRILLE
USMCMP is offline  
post #7 of 39 (permalink) Old 12-12-2010, 08:12 AM
Senior Member
Points: 2,282, Level: 28 Points: 2,282, Level: 28 Points: 2,282, Level: 28
Level up: 88% Level up: 88% Level up: 88%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
XKDRIVER's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: South Texas
Posts: 263
Red face

Quote:
Originally Posted by smith630 View Post
Hello,I just bought a 06 commander with a 4.7 and i was interested to see how the 4 low worked. So, following the manual I put it in 4low just fine but now it will not shifted out. The thing just beeps and service 4wd system come up on the screen.please help.and yes I even tried to shift into neutrul
thank you
Could the transfer case fluid be low?

Last edited by XKDRIVER; 12-13-2010 at 06:27 PM.
XKDRIVER is offline  
post #8 of 39 (permalink) Old 12-12-2010, 08:17 AM
Moderator
Points: 10,821, Level: 68 Points: 10,821, Level: 68 Points: 10,821, Level: 68
Level up: 93% Level up: 93% Level up: 93%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
SAL-XK's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: North Carolina
Posts: 1,994
It will work while stopped I have done it that way as well. You should be rolling 1-3MPH while operating the T-case. You should also hear the actuator engaging during operation as well.
SAL-XK is offline  
post #9 of 39 (permalink) Old 12-12-2010, 09:53 AM
Senior Member
Points: 11,816, Level: 71 Points: 11,816, Level: 71 Points: 11,816, Level: 71
Level up: 42% Level up: 42% Level up: 42%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
robby's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Desplaines IL.
Posts: 3,262
Quote:
Originally Posted by smith630 View Post
Hello,I just bought a 06 commander with a 4.7 and i was interested to see how the 4 low worked. So, following the manual I put it in 4low just fine but now it will not shifted out. The thing just beeps and service 4wd system come up on the screen.please help.and yes I even tried to shift into neutrul
thank you
All good thoughts above but a couple of additional ideas.
Since you indicate a recent purchass, you likely haven't looked it over, from a driveline perspective, very closely.
For starters, are all the tires equally worn and of the same manufacturer and size?
If any one or more tires is a different diameter, due to the above differences, the transfer case will tend to bind in low range.
The transfer case shift motor won't be able to make the requested shift and the 'Service System' light will come on.
This is the computer saying it is unable to perform the request......not necessarily a mechanical problem.

To 'unbind' the driveline, the owners manual says sometimes a slow coast (like slower than walking speed) in nuetral while lifting the lever, will sometimes be required.
If it is a severe bind, due to dimensional differences, you may have to follow that proceedure while rolling backwards.

You can also 'unbind" the driveline by raising any one wheel off the ground.....if it is bound, you will see the wheel spring into a unloaded condition the moment the tread clears the ground.
If you then start the vehicle and follow the transfercase shift instructions, with the wheel still off the ground, and it successfully shifts, you now know for certain there was a bind condition......most likely caused by a diameter difference in the tires.

Good luck,
Rob
robby is offline  
post #10 of 39 (permalink) Old 12-12-2010, 10:57 AM Thread Starter
Junior Member
Points: 11, Level: 1 Points: 11, Level: 1 Points: 11, Level: 1
Level up: 21% Level up: 21% Level up: 21%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 2
thanks everyone for your input but,here's what I did this morning,1 I disconnected the battery for over an hour than reconnected still same problem,2.started it up ran up and down the drive slowly trying everything I could think of following the manaul of course.3. Just on a wim I lightly took a rubber mallet and tapped on the transfer case shift motor to no avil. Still the same problem and yes all tires are the same size and they are new.
Thank you
smith630 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > Problems / Dealer Service

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome