Major Transmission Problem! - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
Problems / Dealer Service Having a problem with your vehicle? Were you treated fairly or poorly at a dealer? Warranty issues? Let us know.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 14 (permalink) Old 09-03-2006, 07:11 PM Thread Starter
Member
Points: 2,133, Level: 27 Points: 2,133, Level: 27 Points: 2,133, Level: 27
Level up: 89% Level up: 89% Level up: 89%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jul 2006
Location: Lake Wylie, SC
Posts: 37
Major Transmission Problem!

I have an 06 Commander 4,000 miles on it, I live in SC and am on vacation in NY, I am supposed to drive back Tuesday, but instead I have o bring my Commander to a local Jeep dealer, I went to turn it on today, and when I shifted from park to drive the insturment displayed a message "service park assist system" As I strarted driving I noticed it was stuck in first gear and would not shift, than I tried doing it manualy, it would not change from "D" I also noticed usually there is one box around the letter to show which gear you are in, example there woulod be a box around the "D" in the diisplay for drive, on mine it had a box around each letter at the same time.

I turned it off for 5 minutes and it was fine, parked it for 30 minutes and went to go eat with my family and the same thing happened again, stuck in first gear would not shift at all, screen showed "Serivce Park Assist system" and I had 4 boxes, one around each transmission setting park, reverse, drive. It has done this now 3 times since yesturday only way to clear it is by turning the Commander off and on again, anyone else heard of this problem? I dont see any TSB's describing this?

David
david803sc is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 (permalink) Old 09-03-2006, 07:30 PM
Member
Points: 1,909, Level: 26 Points: 1,909, Level: 26 Points: 1,909, Level: 26
Level up: 9% Level up: 9% Level up: 9%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Commander's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Tucson, Az
Posts: 48
Re: Major Transmission Problem!

"service park assist system" sounds like it may be in a mode that the dealership would use. I know this sounds silly but have you referenced the owners manual? (I'll check ours when the vehicle returns home) I seems to flash a bell as an option on the info center where you set your preferences. I'll check the manual as soon as sh gets back. Good Luck.

2006 Jeep Commander 4X4: 4.7L, Quadra-Trac II, 2" lift, 265/65R17 Revo's
2003 Dodge Ram, 4X4, Quad cab, 5.9L Cummins Turbo Diesel, 4" exhaust, 2" leveling Kit
1980 Dodge Power Wagon 4X4, Standard Cab Short bed, 318 cui, NP 435 4 spd, NP 208 Transfer, Dana 60 rear w/ 4.10 and Detroit locker, Dana 44 Frt w/ 4.09 and posi, 4" suspension lift, 2" body lift, custom olive drab rattle can paint.
Commander is offline  
post #3 of 14 (permalink) Old 09-03-2006, 07:55 PM
Member
Points: 1,909, Level: 26 Points: 1,909, Level: 26 Points: 1,909, Level: 26
Level up: 9% Level up: 9% Level up: 9%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Commander's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Tucson, Az
Posts: 48
Re: Major Transmission Problem!

Duh ! Got the manual, now the message makes sense. The message is indicating a fault in the park assist system (aka back-up alarm). Maybe try and turn the park assist sytem off to remove the message and see if the tranny will shift through the gears. It may save you a trip to a new dealer and get you home from you trip.

2006 Jeep Commander 4X4: 4.7L, Quadra-Trac II, 2" lift, 265/65R17 Revo's
2003 Dodge Ram, 4X4, Quad cab, 5.9L Cummins Turbo Diesel, 4" exhaust, 2" leveling Kit
1980 Dodge Power Wagon 4X4, Standard Cab Short bed, 318 cui, NP 435 4 spd, NP 208 Transfer, Dana 60 rear w/ 4.10 and Detroit locker, Dana 44 Frt w/ 4.09 and posi, 4" suspension lift, 2" body lift, custom olive drab rattle can paint.
Commander is offline  
post #4 of 14 (permalink) Old 09-04-2006, 08:14 AM
Senior Member
Points: 2,576, Level: 30 Points: 2,576, Level: 30 Points: 2,576, Level: 30
Level up: 84% Level up: 84% Level up: 84%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Mar 2006
Location: Columbia, SC
Posts: 204
Re: Major Transmission Problem!

Sounds like a loss of communications issue, whatever is causing it is putting your trans into limp in and also knocks out your park assist.
ktek01 is offline  
post #5 of 14 (permalink) Old 09-04-2006, 03:07 PM
Senior Member
Points: 2,373, Level: 29 Points: 2,373, Level: 29 Points: 2,373, Level: 29
Level up: 49% Level up: 49% Level up: 49%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
jeep cmder's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 142
Re: Major Transmission Problem!

david803sc

Keep us advised as to what happened to your tranny on your Commander. Hope it doesn't screw you up in getting your rig back home.

'06 Commander Limited, '08 VW Eos, '06 Prius, '99 Acura TL,

Order of favorite Ride...Commander and Eos tied, Acura TL, Prius (my wife likes to drive the Prius and that's FINE with me!)
jeep cmder is offline  
post #6 of 14 (permalink) Old 09-04-2006, 05:48 PM Thread Starter
Member
Points: 2,133, Level: 27 Points: 2,133, Level: 27 Points: 2,133, Level: 27
Level up: 89% Level up: 89% Level up: 89%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jul 2006
Location: Lake Wylie, SC
Posts: 37
Re: Major Transmission Problem!

I am going to go first thing in the morning to the Jeep Dealer in Smithtown, NY and see what they see, if it looks ok I will drive home tommorow afternoon to South Carolina, if it is more serious I may have to stay a day or too, but when I talked to the dealer yesturday they said I should not try to drive hom without it being checked out first.

I will let everyone know what happens, so far it has locked up like this 4 times since Sunday, I am now borrowing my parents car since they just left on a trip to tje UK.

David
david803sc is offline  
post #7 of 14 (permalink) Old 09-05-2006, 05:42 PM Thread Starter
Member
Points: 2,133, Level: 27 Points: 2,133, Level: 27 Points: 2,133, Level: 27
Level up: 89% Level up: 89% Level up: 89%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jul 2006
Location: Lake Wylie, SC
Posts: 37
Re: Major Transmission Problem!

ok got the Jeep back, they said the found error code "V103 - Lost Communication with electrical shift." they reset the computer and drove 15 miles and it did not happen again, they told me they cannot garuntee it is fixed that was all they could do. I have the paper work and will drive back to the Carolina's tonight and see what happenes. I am not very happy I would think at minimum they would have checked all the connections for any problems. They didnt do anything.

David
david803sc is offline  
post #8 of 14 (permalink) Old 09-05-2006, 06:44 PM Thread Starter
Member
Points: 2,133, Level: 27 Points: 2,133, Level: 27 Points: 2,133, Level: 27
Level up: 89% Level up: 89% Level up: 89%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jul 2006
Location: Lake Wylie, SC
Posts: 37
Re: Major Transmission Problem!

Well I was all packed up ready to leave and now it is locked again in 1st gear only, back to the dealership in the moring, is there an 800 number for jeep I can call and complain too?

I want to go home!!!!!!!

David
david803sc is offline  
post #9 of 14 (permalink) Old 09-06-2006, 10:38 AM
Senior Member
Points: 2,940, Level: 33 Points: 2,940, Level: 33 Points: 2,940, Level: 33
Level up: 27% Level up: 27% Level up: 27%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
HemiCommander's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Rome, GA, USA
Posts: 476
Re: Major Transmission Problem!

David,

I feel your pain. I have had many issues with the XK, including the tranny going out at 850 miles - and although the service department calims all is good now - I think there are still issues with the shifting.

Anyway, I went on line to Jeep.com and filled out a complaint on line and then followed up with a phone call the next day to the number DCX provided on the confirmaiton e-mail. Get ready to not get service !! The only thing I could get from the customer "service" person is "we will pass this on to the dealership" - BIG WHOPP - the dealership knows of the issues - they are the ones that are trying to fix this lemon

Good Luck!

Limited - Midnight Blue
5.7L HEMI 4x4 Chrome
Nav.System, Loaded
HemiCommander is offline  
post #10 of 14 (permalink) Old 09-06-2006, 02:28 PM
Junior Member
Points: 1,506, Level: 22 Points: 1,506, Level: 22 Points: 1,506, Level: 22
Level up: 6% Level up: 6% Level up: 6%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Aug 2006
Location: Placerville, CA
Posts: 5
Re: Major Transmission Problem!

I also have had major trans. problems. Won't go in R sporatically, also won't go in D and wants to go into 4 wheel mode on it's own. I have brought it in 4 times now (it is at the repair shop again) and they have been calling Chrysler to get ideas. They have changed modules etc. I have contacted an attorney and we are writing a letter to Chrysler to address this and the possibility of the "Lemon Law". It is a safety issue too, I was sitting at a stop light, with my foot on the brake, and it lunged forward a little and dropped into Drive. Passenger door squeaks too, but thats minor compared to the tranny. I love the car and I am driving a Tahoe for a rental car, don't want to go back to a Tahoe after driving the Commander. Hope it gets resolved soon, out of the last two weeks I have only had the card 2 days.
dcbraz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > Problems / Dealer Service

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome