Code P0700 = Transmission Control System Malfunction [Archive] - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum

: Code P0700 = Transmission Control System Malfunction


FLV8Jeeper
06-27-2009, 01:05 PM
I Have a 2006 Commander 2wd 3.7 L. with the check engine light on. I took it to Advance Auto, they scanned it and said Code P0700 Trans control malfunction. And Uo404 Invalid data recieved from control module gear shift. Anyone have this problem or know how I can fix this problem,Please let me know. :bowdown:

The trans acts funny going about 30mph let off gas just coast then get on gas abit and let off and the trans acts and sounds like it shifts into low gear,when you let off gas the RPM's go up and you can feel the torque like it shifted into low gear.

Now when in drive all the dash shifter lights are on P,R,N,D,O/D all are lit up, should and use to be just the gear you are in is/was lit up.

Jeep is 2 months out of warranty.:grim: :(

jeep5253
06-27-2009, 02:41 PM
You need a new shifter control module.

jeep5253
06-27-2009, 07:20 PM
From justanswer.com:

Question
I have a 2005 jeep grand cherokee with the v-6 auto trans and sometime all of the trans indicators light up at the same time and gives me a drivability issue. What would cause this? the dealer has had it three seperate times and since they cant duplicate the proplem they don't know what to do.

Submitted 639 days and 8 hours ago.
Category: Car Value: $15 Status: CLOSED
+Read More

Optional Information
Optional Information:
2005 Jeep grand cherokee 3.7 v6

Already Tried:
I take it to the dealer when the check engine light comes on and of course by the time i get it there the light has turned off and they say they don't know what to do.

Accepted Answer
Hi Brad,

This is a rather common problem, I'm suprised they are having trouble diagnosing it.

Your jeep has an electronically controlled transmission, with 2 computers.

transmission control module - does all the shifting, etc..
electronic shifter module - located down in the shifter assembly. basically all it does is relay what gear your in to the transmission control module
95% of the time it's caused by the electronic shifter module not relaying the proper information to the transmission module. That's why your display gets wacky, as the car doesn't know what gear your in. Make sense?

The fix is to replace the electronic shifter module. Hopefully your still under warranty, as they are quite expensive, for what they do.

This problem will store a code "implausible data recieved from electronic shift module". Even if the car is back to normal operation, and the light has turned off this code will be stored in memory. If it's acted up recently (say last 300 miles or so) and nobody has erased the codes, I'd try another dealer, they should have no trouble diagnosing it.

I hope this helps answer your question, if so please click accept. If you need more information, don't hesitate to ask!

Thanks,
Leo


Expert: Leo (http://www.justanswer.com/profile.aspx?PF=6262442&FID=11)Pos. Feedback: 100.0 %Accepts: 70Answered: September 27 2007Auto Service Technician
2005 Dodge,Jeep,Chrysler ASE master technician of the year

http://www.justanswer.com/questions/vfqz-2005-jeep-grand-cherokee-v-6-auto#ixzz0JfxZADwJ&D (http://www.justanswer.com/questions/vfqz-2005-jeep-grand-cherokee-v-6-auto#ixzz0JfxZADwJ&D)

jeep5253
06-27-2009, 07:32 PM
From www.check-engine-light.com/jeep (http://www.check-engine-light.com/jeep) :

Question: Hello, 2005 6cyl jeep grand cherokee. 15,800 miles. check engine light stayed lit-up when i started car. next morning was normal. 5 days later,stayed lit-up again. jeep was 4 weeks past orig.3yr warranty period. took to dealer and they ran diagnostic test. fault code was u0404. said i needed to replace shifter/electronic control module. since it was past warranty, it would cost me $657.00. i said i'd let them know. called jeep to find out if they would help on cost to replace. jeep talked to service manager at dealer and manager told me they would replace for $190.00 as per jeep. offer is good for 30 days. engine light has not stayed on since i told dealer i'd let them know which is now 22 days. should i believe i neeed to replace module and accept offer? thanks - Ron, September 2008

Answer: Hi Ron. The description for a U0404 code is Invalid Data Received From Gear Shift Control Module. Since a Jeep factory-trained technician has looked at your specific problem, given you the code and diagnosis, I'd say, YES, definitely take them up on the offer and get it fixed. The reality is if you don't fix it now it may wind up costing you the full $657 a year from now. Do you see what I'm saying? I guess the other option would be to take it to a different shop and get a second opinion. But honestly since they've already looked at it and are willing to give you a discount on the repair, I say let them do it! Thanks for the question.

FLV8Jeeper
06-30-2009, 04:34 PM
Do the Grand Cherokees have the same shifter bezel as the Commanders ? same part #'s ? if so what years are the same ? I found a 2007 Grand Cherokee in a junkyard will that have the same shifter bezel as my 2006 Commander ?

GetNby
06-30-2009, 08:30 PM
you may want to check with the dealership...this may be on eof the problems that called for the recall for the tranny to be reprogrammed.

FLV8Jeeper
07-01-2009, 04:03 AM
you may want to check with the dealership...this may be on eof the problems that called for the recall for the tranny to be reprogrammed.
Thats only for the 4.7 L. I have the 3.7 L. My Commander has differant engine and trans than the 4.7 L.

FLV8Jeeper
07-01-2009, 04:22 AM
The TSB # 21-016-06 REV.A lists
Groupe: Transmission & Transaxle
Date: November 15,2006

Shifter Bezel Service
2005 - 2007 (WK) Grand Cherokee
2005 - 2007 (WH) Grand Cherokee (international markets)
2006 - 2007 (XK) Commander
2006 -2007 (XH) Commander (international Markets)

part No. Description
68004143AC Bezel,shifter,with A580 transmission and without transfer case switch
68004144AC Bezel,shifter,with A580 transmisson and transfer case switch
68004145AC Bezel,shifter,with 545RFE transmission and without transfer case switch
68004146AC Bezel,shifter,with 545RFE transmission and transfer case switch

Link to 5 page TSB http://www.xkjeeps.com/tsb/tsb_xk_2101606a.pdf

PolarBZ
07-05-2009, 02:03 AM
The Commander has been sounding funny recently (lifters, or normal HEMI sound I thought) and when I went for the oil change they looked at it, but didn't find anything. I figured it may have just been the Commander being jealous of all the attention my wife's new (to her) baby Wrangler sibling has been getting - and that it would get over it soon. No biggie. And then...

Today, I went to go see the fireworks and as I was backing out of the driveway, the transmission hesitated and then caught, but when I went to go forward, it was responding very sluggishly. I noticed that the transmission was stuck in 3rd and wouldn't go to anything else. After the fireworks (just a few miles away), I started it up and as I pulled into the long line to get out of the parking lot, it stalled out. It restarted fine, and actually seemed to run better (and was in "D" instead of "3" the whole time).

We just got home and I ran the DTC code and picked up the P0700 - the Transmission Control System Malfunction. I searched and found that others have had the same issue, but I don't recall seeing whether changing out the Module actually fixed the problem - or how much it cost. I'm taking it in on Monday.

Is the module something most Chrysler Dealers would have in stock? Is it used in other Chrysler vehicles? How long should I expect it to be out of my hands?

FLV8Jeeper
07-05-2009, 06:24 PM
I replaced the ESM / Shifter bezel and No more problems. Check engine light is off and No more codes. The STEALERSHIP wanted $416.00 for the ESM/shifter bezel. I bought a new one from a Mopar Dealer on E-Bay for $189.00 + $ 9.95 shipping Brand New in the box 12 month 12,000 mile warranty. Seller has now uped the price to $319.95 + $9.95 shipping. I got a hell of a deal.

FLV8Jeeper
07-05-2009, 06:37 PM
I had 2 codes P0700 & U0404 = Invalid data recieved from control module gear shift = ESM Shifter Bezel needed to be replaced. I replaced it 2 days ago and check engine light is out and trans shifts correctly now,No more codes. I have the 3.7L.

Yours is probable something differant since you dont have the U0404 code. I know the 4.7L have had alot of problems with the TCM trans. control module,There is a TSB out on them and I belive a recall also,but could be wrong on the recall. STEALERSHIP had to reprogram them.

If you dont get the answer here go on Jeepforum.com search for and ask Merlin Tech He is a Jeep Master Tech in the UK. You might get the answer right off of Jeepforum just post and see,if not Merlin Tech will know the correct answer.

jeep5253
07-05-2009, 06:40 PM
I replaced the ESM / Shifter bezel and No more problems. Check engine light is off and No more codes.
Damn I'm good !

PolarBZ
07-05-2009, 07:29 PM
Thanks for the heads up, I'll give it a look!

PolarBZ
07-06-2009, 05:24 PM
Not looking good... the dealer picked up the P0700 (Transmission Control System Malfunction) plus P0876 (UD Pressure Switch Rationality) and P0736 (Reverse incorrect gear ratio). I guess its backwards and irrational - at least I know I need a female name now. =)

The dealership is dropping the pan and looking for some transmission filters that may be split (apparently there is a TSB for it). If they are, they will be replaced, if that isn't the issue, they will have to tear apart the transmission to look for burnt clutches or something like that. Regardless, it sounds like a bitch.

Happy to have my MaxCare Warranty right about now. If it goes past Wednesday, the warranty covers a rental for five days too. Bonus! I didn't even know that was in there.

robby
07-06-2009, 08:38 PM
1st code is primary.
2nd and 3rd codes are resultant.
Till primary code is resolved chasing resultant codes is a wast of time.
I don't dispute the T.S.B. for the cracked filters though.
That one has come up over and over on the forum.
If the clutches are burned (because of the filter allowing air into pump) the pan will have much clutch material at the bottom.
Then trans would have to be reconditioned before any more diagnosis could take place.
Usually though, the cracked filter case shows itself as delayed engagement, usually reverse.
Did your Jeep display any odd behavior before this occured?

Just asking to add to my and the other readers info,
Rob

PolarBZ
07-07-2009, 12:58 AM
The only strange behavior happened immediately prior to the code - I tried to go in reverse and it hesitated and then jerked into gear.

Although, I have noticed that over the past few weeks, it doesn't seem to have the same power at idle as it used to. I used to be able to throw it into Reverse and it would begin to move down the driveway - recently, it just sits there until I give it some gas.

robby
07-07-2009, 07:58 AM
Sounds like it was giving the traditional warning signs, IE delayed reverse.
Guess we'll see what the shop comes up with.
You may end up just needing filter replacements with no additional damage.

Good luck,
Rob

tripod
07-08-2009, 09:59 AM
had my filter changed two months ago and so far so good. theres several other tsb for the tranny. do a search and see if they can fix them also

bob123
07-19-2009, 09:07 PM
A couple of years ago I had the same problem, but I could not use the gear select. I believe the dealership did replace the shifter control module.

Now, I noticed every time I put the key in and turn it on the message appears for a split second.

I have not noticed any problem, but should I worry for any future problems?

bluecoot
10-24-2010, 11:45 AM
Having the same problems with my jeep as well. Did your MPG drop for you when you where having this problem?

Thanks
Matt

Adobie
11-30-2010, 08:31 AM
I have a 2007 Jeep commander with the 3.7 v6 and quadratrac 2 awd. Fow a while i was getting all gear selector lights lighting up when i shifted it into drive. I thought it was something i was doing. I now pull the shifter slower into drive and have not had this problem for months. just recently started getting the delayed reverse problem but have only noticed it when the jeep has been driven for a distance. I typically back into my parking spots so dont know if this is an issue when cold as well. I have been getting a weird vibration that happens very random. Sometimes at highway speeds sometimes while traveling slow. vehicle will accelerate and vibration increases. If I come to a compleat stop and accelerate again the issue goes away and all is well.

Thank You to any one with input
Andrew

BigErn
12-10-2010, 08:23 PM
I just recently purchased an 06 3.7L commander. And not 4 days after I got it I got this same code. Is this transmission control module considered part of the powertrain. Im fighting with the dealership to get them to cover the cost. I really dont want to dish out an extra $800 on a jeep I literally JUST purchased.

robby
12-10-2010, 11:23 PM
I just recently purchased an 06 3.7L commander. And not 4 days after I got it I got this same code. Is this transmission control module considered part of the powertrain. Im fighting with the dealership to get them to cover the cost. I really dont want to dish out an extra $800 on a jeep I literally JUST purchased.

Well, in general, 'Powertrain' refers to the mechanical elements in the powertrain, beginning with the engine and ending at the final drive(s).
This, being electrical, would not be considered 'powertrain'.
To help with perspective, those of us with the lifetime powertrain warranty (original owners) would not have coverage on this component either, unless we have added a piggyback extended warranty.
The extended warranty, depending on the agreement, would cover the repair, not the powertrain coverage.

In your case, it would be at the dealers discretion if they would cover the repair, or possibly share the expense......but that means the dealer, not Chrysler, would be involved.

I would advise trying to get the dealer to at least share some of the expense and the part needed priced at dealer cost......again, at their discretion.....technically they owe you nothing so this would be a goodwill type situation.
I am assuming this is a Jeep dealer and all agree that this module is definatly the failed part.

Good luck,
Rob

ezekhernandez
12-20-2010, 04:05 PM
hi im new at this site and also new to jeep since i bought my firts jeep commander used is a 06, i had it for 5 months and yesterday i was driving to my house and all of a sudden i couldn't go faster at a stop light that was strange and it didnt go any faster that like maybe 20 mph and i had to go over a little hill and it was going so slow like 5 mph the check engine light came on and i was scared because i dont really have money to fix some kind of transmission problem so i decided to check it out at a autozone today but everything work fine and the engine light was gone,it has been working fine after that, this worries me because i will be on a road trip in 3 days and i will be using the commander i did call the service center and unless i pay 120 dls they cant tell me anything to help me. do anybody had this before and if you did does it come back or it was just a hiccup?
thanks

cat-tracks
01-05-2011, 08:22 AM
Could someone help me out on where to get the part I have a jeep 2006 Commander dealership is want $600 for the part!!!! I know FLVJepper posted that you could get it on Ebay I can not find any on Ebay any help would be appreciated!!!! Looking for ESM/Shifter bezel!!!!

Nomotivgirl
01-08-2011, 03:35 AM
Could someone help me out on where to get the part I have a jeep 2006 Commander dealership is want $600 for the part!!!! I know FLVJepper posted that you could get it on Ebay I can not find any on Ebay any help would be appreciated!!!! Looking for ESM/Shifter bezel!!!!
in the same boat as you now i need a part number as well

nazdackster
01-15-2011, 04:52 PM
Take the device apart and clean the contacts. 20 minute job. I'm doing mine tomorrow.

http://www.cherokeesrt8.com/forums/showthread.php?t=32822
http://www.jeepforum.com/forum/f67/parts-manager-dealership-gave-me-free-part-1150882/

From what I've seen, it works every time.

ezekhernandez
01-19-2011, 03:11 PM
here is an update to my case
i took my jeep to the dealer and they charged me 260 dls to replace some wires that were broken or something like that so they called me december 23 and said it was fixed i paid and drove of 5 blocks later it does it again and i returned to the dealer , disappointed since you know they are supposed to be experts at jeeps and i told them that it was the control module everybody is talking about in this forum but you know they act like they know everything.
well they were very concern and said that they were going to fix it but it wasnt going to be ready since the next day was december 24 and they would open only half a day so i need it the car for a family reunion in california (im in denver) they called a rental car for me very cool i was supposed to pick it up the next day but they called me December 24 and said they had fixed the jeep and went pick it up and guess what it work!!!
they changed the whole transmission module and some other electronic stuff i didnt pay a penny for it, drove to california and back with out a problem
great service from go jeep west in golden co!!!!

skinnyR!
04-13-2011, 03:07 PM
How do I get the shifter bezel off with 4wd Low? All the links here detail it without the 4lo, and i can't for the life of me get the dam thing apart.

I take out the 4 torx screws, but it is still anchored in there with the 4lo switch.

ScorpionCrawler
07-26-2011, 03:50 PM
On our return trip from Yellowstone and the Gran Tetons, trans started acting funny but I just thought it was the hills asscending and descending.
After about 20 miles the CEL came on and got codes P0700 and P0758.
Sitting at a dealership in Rapid City SD now hopefully they can get us rolling quickly.

No complaing for me mileage is right around 128,000.
A little inconvient so far from home.
Anybody have a dealer cost on replacing the shift module?

XKDRIVER
07-28-2011, 02:40 AM
On our return trip from Yellowstone and the Gran Tetons, trans started acting funny but I just thought it was the hills asscending and descending.
After about 20 miles the CEL came on and got codes P0700 and P0758.
Sitting at a dealership in Rapid City SD now hopefully they can get us rolling quickly.

No complaing for me mileage is right around 128,000.
A little inconvient so far from home.
Anybody have a dealer cost on replacing the shift module?

Last January it was around $800

PhxCommander
08-17-2011, 07:18 PM
I know I'm a bit late into the game, but I just purchased my 06 Commander 3.7L 16 days ago. I had an "As-Is Warranty" for 15 days from the dealership... yes. 15 days... dash lights up on day 16. Joy. :mofo: So I contacted the dealership, and guess what. Can't decide if they want to help. Not a yes. Not a no.

So I'm taking it to the dealership tomorrow and they are going to run "tests" on it themselves. I know it is a P0700, as I ran it myself. Also came up with the "insufficient info" code. So I know I need to change out the shifter bezel/ESM.

The cheapest one I found was online and they want $602 for it. The local Jeep dealership wants $747, but said they could discount it to $600 for me, since I found the same part online. Has ANYONE found this part cheaper ANYWHERE???? I really do not want to dish out $600 for my new Jeep.

ManVan37
08-17-2011, 10:58 PM
I had that code 0700 and i think 0748.... my end result though was a 2,700 tranny to fix it. It was stalling at stop signs miss shifting a d slamming gears up and downshifting. Hopefully in your case its just that bezel. I was not so fortunate.

ScorpionCrawler
08-18-2011, 08:28 AM
ManVan,
That is where I am at right now, What they thought was a locked up solenoid in the valve body had turned into a trans replacement.
After dropping the pan there was metal in the filter, which I'm sure is in the valve body and locking up the solenoids.
What really bothers me about this is I did the maintenance.
First trans fluid change was at 80,000 miles, I don't pull a trailer so according to my manual I was 20,000 miles early for the first change.
I changed it again at 120,000. Total trans failure at 127,000.
Really looking for an answer as to why. I have done a lot of searching of troubles with the NAG1 and can't find where or why this happened.
Oh well, it's only money, new pole barn will have to wait again.

Raid
11-23-2011, 07:44 PM
Just got codes U0404 and P0700, and wanted to let everyone know I did what this guy did... http://www.cherokeesrt8.com/forums/showthread.php?t=32822 and it has fixed the problem. If you have a torx set, pocket screwdriver, and some electronics cleaner save yourself the money. or go buy those tools its still cheaper than the part.

jeep5253
11-24-2011, 11:47 AM
Just got codes U0404 and P0700, and wanted to let everyone know I did what this guy did... http://www.cherokeesrt8.com/forums/showthread.php?t=32822 and it has fixed the problem. If you have a torx set, pocket screwdriver, and some electronics cleaner save yourself the money. or go buy those tools its still cheaper than the part.
Good find ! Thanks for posting.

jcoulter
09-10-2012, 08:59 PM
My turn! :( I have the same problem PolarBZ described above. I tried the fix from the SRT forum posted above as well to no avail. Might be time for a trans shop.

jcoulter
09-19-2012, 09:28 PM
Well it's in the shop. They told me it would need rebuilt. Anywhere from $1600-3000 depending on what was wrong.

They called today and said it would be $2500. Freaking sucks.

rjhj
01-06-2013, 10:48 AM
My turn, gonna start with bezel but I suspect bad solenoid and/or cracked filter as well. I only get the p0700 code. I'll let you guys know what's good and what's bad in my case.


Sent from my iPhone using AutoGuide.com Free App (http://www.autoguide.com/mobile)

rjhj
01-13-2013, 06:42 PM
Cleaned the egsm/esm and changed filters in the transfer but there was no change. Jeep is now at a shop and going to get looked on Monday.


Sent from my iPhone using AutoGuide.com Free App (http://www.autoguide.com/mobile)

rjhj
01-21-2013, 09:31 PM
'Twas solenoid pack


Sent from my iPhone using AutoGuide.com App (http://www.autoguide.com/mobile)

spfoo
03-10-2014, 06:00 AM
Got this error Saturday while testing the car on a trail. Wouldn't go into 4W LOW and showed Service 4WD system or something like it. Tried a couple more times. Really upsetting since I've had the car for less than 2 weeks. Went back home and tried again. No way to get the 4W LOW on. Pulled the codes: P0700. Then remembered that the battery had seemed weak when starting the engine. I used to have computer and sensor issues with my previous car (a BMW 728i) that had a bad battery so this was ringing a bell. I had recharged the battery with an external charger a couple of days earlier. Checked with a multimeter and it showed an ok 12.8 volts, but the internal battery tester showed it to be in a weak state. Went to buy a new one Sat afternoon. Installed, started and switched to neutral and pullled the 4W LOW: It went on without a hitch. No warning in the dash. Went back to the trail and tried the 4W LOW: the car roared up the trail and everything was working perfectly. Might be worth checking the battery before throwing lots of money on parts.