My baby won't start - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
Electronics / NAV Discussion This section contains discussion about the electronics system and NAV system in the Jeep Commander.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 (permalink) Old 12-18-2009, 07:01 PM Thread Starter
RMS
Points: 925, Level: 16 Points: 925, Level: 16 Points: 925, Level: 16
Level up: 25% Level up: 25% Level up: 25%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 12
My baby won't start

Hi All,
I just wanted to get some opinions here as to why my wife's Commander would not start. Alittle background first, this morning everything was fine, no problems whatsoever. At my wife's work they have a detailer that comes in to wash cars for employees that want it done for a discounted price. The guy picks up the Commander in the morning, no problems. My wife gets a call in the afternoon saying that the Commander would not start. It wasn't the battery, They said it was fully charged. They even tried to jump it, just to make sure. still no go. From what they said, the key would turn, but that's all. Nothing happens after that, not even accessories come on. Yet the horn and lights work. They are even able to lock and unlock the car with the remote.


So they towed it to the dealer and now we're waiting.

The tow guy thinks it is the "starter switch??!!??!" Does that sound right?

anywho, I just thought I'd go online and tell you guys and get your opinions.
I just find it alittle fishy that something electrical can go out like that without any type of warning or back-up. Any thoughts.
RMS is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 12-18-2009, 07:06 PM
Senior Member
Points: 11,210, Level: 69 Points: 11,210, Level: 69 Points: 11,210, Level: 69
Level up: 90% Level up: 90% Level up: 90%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
CrzCajun's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Northern Virginia
Posts: 2,789
Sounds like the ignition switch..........

2006 Silver Jeep Commander Limited 4X4 - 5.7L Hemi, Quadra Drive II, Navigation System, Chrome Fuel Door, Sunroof, Rusty's 2" Lift Kit, Moto Metal M0950 Rims, Goodyear Silent Armor 255/70/17, Front Skid Plate, 4XGuard Belly Skid Plate, RR Supersliders, Chrome Front Tow Hooks, AEM Brute Force Intake, and WeatherTech Floorliners. See Pics
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Semper Fi
CrzCajun is offline  
post #3 of 15 (permalink) Old 12-18-2009, 07:26 PM
Senior Member
Points: 11,816, Level: 71 Points: 11,816, Level: 71 Points: 11,816, Level: 71
Level up: 42% Level up: 42% Level up: 42%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
robby's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Desplaines IL.
Posts: 3,262
Based on your description, I believe it is a mechanical failure (not electrical) within the starter switch.
Simple term....something broke in there.....maybe a tumbler, maybe a contact broke free.

Try to look at the bright side.....at least it didn't happen 200 miles away.

Rob


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
robby is offline  
 
post #4 of 15 (permalink) Old 12-18-2009, 08:42 PM
Member
Points: 1,048, Level: 17 Points: 1,048, Level: 17 Points: 1,048, Level: 17
Level up: 48% Level up: 48% Level up: 48%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Aug 2009
Location: Utah
Posts: 40
Starter Solenoid? Maybe the wire to the starter is loose?
GOFASTER is offline  
post #5 of 15 (permalink) Old 12-19-2009, 08:16 AM
Senior Member
Points: 11,816, Level: 71 Points: 11,816, Level: 71 Points: 11,816, Level: 71
Level up: 42% Level up: 42% Level up: 42%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
robby's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Desplaines IL.
Posts: 3,262
Quote:
Originally Posted by GOFASTER View Post
Starter Solenoid? Maybe the wire to the starter is loose?
Re-read the post......the key won't turn.

Rob


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
robby is offline  
post #6 of 15 (permalink) Old 12-19-2009, 11:20 AM
Super Moderator
Points: 59,499, Level: 100 Points: 59,499, Level: 100 Points: 59,499, Level: 100
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Activity: 83% Activity: 83% Activity: 83%
 
jeep5253's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Posts: 14,900
Quote:
Originally Posted by robby View Post
Re-read the post......the key won't turn.

Rob
Re-read the post the key WILL turn.

Quote:
Originally Posted by RMS
From what they said, the key would turn, but that's all. Nothing happens after that, not even accessories come on.

2006 Steel Blue 5.7L HEMI Limited 4x4 Build Date: June 9, 2006 Hour 14
Interior: Dark Slate/Light Graystone with Saddle Brown Leather Seats
Quadra-Drive II, NAV, DVD, Trailer Tow Group IV, Off-Road Group II, Remote Start, UConnect, Rear Backup Camera, Chrome Wheels,
Magnaflow cat-back exhaust, Daytime Running Lights enabled, 2" Rough Country Lift with 265/70R17 Goodyear Wrangler AT/S

Last edited by jeep5253; 12-19-2009 at 11:36 AM.
jeep5253 is online now  
post #7 of 15 (permalink) Old 12-19-2009, 11:31 AM
Member
Points: 1,048, Level: 17 Points: 1,048, Level: 17 Points: 1,048, Level: 17
Level up: 48% Level up: 48% Level up: 48%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Aug 2009
Location: Utah
Posts: 40
Quote:
Originally Posted by robby View Post
Re-read the post......the key won't turn.

Rob
One of us has reading comprehension problems, but it isn't me.
GOFASTER is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 12-19-2009, 11:32 AM
Member
Points: 1,048, Level: 17 Points: 1,048, Level: 17 Points: 1,048, Level: 17
Level up: 48% Level up: 48% Level up: 48%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Aug 2009
Location: Utah
Posts: 40
Quote:
Originally Posted by jeep5253 View Post
Re-read the post the key WILL turn.

Thanks man!
GOFASTER is offline  
post #9 of 15 (permalink) Old 12-19-2009, 02:05 PM
Senior Member
Points: 11,816, Level: 71 Points: 11,816, Level: 71 Points: 11,816, Level: 71
Level up: 42% Level up: 42% Level up: 42%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
robby's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Desplaines IL.
Posts: 3,262
YIKES!!!!!
Sorry bout that....I guess thats dislexia of the brain.....I read it twice and STILL interpeted it as Won't turn.
My bad, never mind.

Rob


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
robby is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 12-19-2009, 02:16 PM
Senior Member
Points: 9,675, Level: 66 Points: 9,675, Level: 66 Points: 9,675, Level: 66
Level up: 7% Level up: 7% Level up: 7%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
yanser's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nebraska
Posts: 480
Key gone bad? If the key is not interfacing with the cars computer it won't start.

2006 Black and Chrome Limited Hemi w/Saddle browns, AEM CAI, Magnaflow, Silverstars, RR lift, Bilstein shocks and struts, Mickey Thompson Baja MTZ- 265/70/17 on Rev Wheel 822's, DBA cross drilled and slotted rotors, Hawk HPS brake pads, Chrome tow hooks, Superlift Xtreme ring, Diablo Sport Programmer.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
yanser is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > Electronics / NAV Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome