1417 code - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
Electronics / NAV Discussion This section contains discussion about the electronics system and NAV system in the Jeep Commander.

 1Likes
  • 1 Post By Creek
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 02-04-2018, 01:33 PM Thread Starter
Senior Member
Points: 16,279, Level: 81 Points: 16,279, Level: 81 Points: 16,279, Level: 81
Level up: 86% Level up: 86% Level up: 86%
Activity: 14% Activity: 14% Activity: 14%
 
Join Date: May 2006
Location: Orlando, FL
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QD-II
Current Mileage: 165,000
Posts: 1,476
1417 code

My 06 4.7 QDII is showing service 4WD system the ABS and Traction Control lights are also on. Key dance gives me a1417 code. It is shifting rough, will go into 4wd low and yes the recall P?? has been done. Anyone know what is code 1417 is showing?
Creek is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 02-04-2018, 10:04 PM
Super Moderator
Points: 23,896, Level: 94 Points: 23,896, Level: 94 Points: 23,896, Level: 94
Level up: 55% Level up: 55% Level up: 55%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%
 
Big Blue's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Location: East Coast of Florida; Proud to have served.
Own a Commander?: Yes
Model year: 2008
Trim Package: Sport
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QT-II
Current Mileage: 101,200
Posts: 5,473
Garage
Quote:
Originally Posted by Creek View Post
My 06 4.7 QDII is showing service 4WD system the ABS and Traction Control lights are also on. Key dance gives me a1417 code. It is shifting rough, will go into 4wd low and yes the recall P?? has been done. Anyone know what is code 1417 is showing?
Here you go;
Quote:
C1417–FRONT DIFFERENTIAL CONTROL CIRCUIT LOW (CONTINUED)
The FDCM detects the Front Differential Solenoid Control is shorted low.

Possible Causes

FRONT DIFFERENTIAL SOLENOID:

(T306) FRONT DIFFERENTIAL SOLENOID CONTROL CIRCUIT SHORTED TO GROUND
(T306) FRONT DIFFERENTIAL SOLENOID CONTROL CIRCUIT OPEN
(T301) SWITCHED BATTERY SOLENIOD SUPPLY OPEN/SHORTED TO GROUND
FDCM
Quote:
I had this code. Replaced front diff solenoid and wiring harness. Problem solved.
Quote:
3 things can cause this:if code is present but no drivability issues then its a trip to the dealer to get an update for your fdcm module.

If code is present and you have drivability issues ex:feel clunks in front when you turn or you feel the truck is stuck in 4x4 and wont let you turn you have to fight the steering wheel then its either the front diff locking solenoid with the little wiring harness thats inside the diff or the fdcm module.

front diff solenoid is the cheapest one with the harness sold separetly but the job itself is longer and messier search my threads and you will find part numbers you need and also theres a lot of tutorials and videos on here and the net

as for the module its pricier and you have to have the exact one or else it wont work and its a 15 min job to replace and very easy to access:lift the rear driver side seat as you would to let access for the third row seats theres a piece of carpet in the plastic molding lift and remove and you will see 2 modules its the second one the one towards the middle of the truck.you need to write down the number on it ex: 56044199AK
with that you should be able to find the right parts

good thing to do is to inspect wiring harness connectors at both module and solenoid for corrosion.

and in my opinion if you have drivability issues its most likely the module.its not sealed and over time moisture gets in or it doesnt take much a soft drink spilled snowy boots going to the third row ect..
https://www.jeepcommander.com/forums/...rcuit-low.html


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by Big Blue; 02-04-2018 at 10:13 PM.
Big Blue is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 02-04-2018, 10:21 PM
Super Moderator
Points: 59,418, Level: 100 Points: 59,418, Level: 100 Points: 59,418, Level: 100
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Activity: 28% Activity: 28% Activity: 28%
 
jeep5253's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Posts: 14,885
Quote:
Originally Posted by Creek View Post
My 06 4.7 QDII is showing service 4WD system the ABS and Traction Control lights are also on. Key dance gives me a1417 code. It is shifting rough, will go into 4wd low and yes the recall P?? has been done. Anyone know what is code 1417 is showing?
@Creek , I'm pretty sure you have a bad wheel speed sensor. U1417 is the code for a bad wheel speed sensor. And with the service 4WD system the ABS and Traction Control lights it is pretty much conclusive.

2006 Steel Blue 5.7L HEMI Limited 4x4 Build Date: June 9, 2006 Hour 14
Interior: Dark Slate/Light Graystone with Saddle Brown Leather Seats
Quadra-Drive II, NAV, DVD, Trailer Tow Group IV, Off-Road Group II, Remote Start, UConnect, Rear Backup Camera, Chrome Wheels,
Magnaflow cat-back exhaust, Daytime Running Lights enabled, 2" Rough Country Lift with 265/70R17 Goodyear Wrangler AT/S

Last edited by jeep5253; 02-04-2018 at 10:32 PM.
jeep5253 is offline  
 
post #4 of 8 (permalink) Old 02-05-2018, 06:45 AM Thread Starter
Senior Member
Points: 16,279, Level: 81 Points: 16,279, Level: 81 Points: 16,279, Level: 81
Level up: 86% Level up: 86% Level up: 86%
Activity: 14% Activity: 14% Activity: 14%
 
Join Date: May 2006
Location: Orlando, FL
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QD-II
Current Mileage: 165,000
Posts: 1,476
Is the wheel speed sensor and the ABS sensor the same sensor called a different name or are they different sensors. I looked at two utubes one was replacing the wheel speed sensor and the other was replacing the ABS sensor and they were the same.
Creek is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 02-05-2018, 01:22 PM
Super Moderator
Points: 59,418, Level: 100 Points: 59,418, Level: 100 Points: 59,418, Level: 100
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Activity: 28% Activity: 28% Activity: 28%
 
jeep5253's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Posts: 14,885
Quote:
Originally Posted by Creek View Post
Is the wheel speed sensor and the ABS sensor the same sensor called a different name or are they different sensors. I looked at two utubes one was replacing the wheel speed sensor and the other was replacing the ABS sensor and they were the same.
I'm pretty sure they are the same thing. But wheel speed sensor is the most common term. It is an easy DIY fix. Well, the rear is pretty easy, the front is a little more difficult but still doable as a DIY. U1417 would be the left (driver's) side, the bad thing is the code does not tell you if it is the front or back sensor. When it happened to me (U1418 right side), I got lucky and guessed the rear. See this thread---> https://www.jeepcommander.com/forums/9-problems-dealer-service/49745-abs-bas-esp-traction-control-service-4wd-system-code-u1418.html

.

2006 Steel Blue 5.7L HEMI Limited 4x4 Build Date: June 9, 2006 Hour 14
Interior: Dark Slate/Light Graystone with Saddle Brown Leather Seats
Quadra-Drive II, NAV, DVD, Trailer Tow Group IV, Off-Road Group II, Remote Start, UConnect, Rear Backup Camera, Chrome Wheels,
Magnaflow cat-back exhaust, Daytime Running Lights enabled, 2" Rough Country Lift with 265/70R17 Goodyear Wrangler AT/S

Last edited by jeep5253; 02-05-2018 at 01:42 PM.
jeep5253 is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 02-09-2018, 05:27 PM
Super Moderator
Points: 59,418, Level: 100 Points: 59,418, Level: 100 Points: 59,418, Level: 100
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Activity: 28% Activity: 28% Activity: 28%
 
jeep5253's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Posts: 14,885
Any updates, @Creek ?

2006 Steel Blue 5.7L HEMI Limited 4x4 Build Date: June 9, 2006 Hour 14
Interior: Dark Slate/Light Graystone with Saddle Brown Leather Seats
Quadra-Drive II, NAV, DVD, Trailer Tow Group IV, Off-Road Group II, Remote Start, UConnect, Rear Backup Camera, Chrome Wheels,
Magnaflow cat-back exhaust, Daytime Running Lights enabled, 2" Rough Country Lift with 265/70R17 Goodyear Wrangler AT/S
jeep5253 is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 02-10-2018, 06:01 AM Thread Starter
Senior Member
Points: 16,279, Level: 81 Points: 16,279, Level: 81 Points: 16,279, Level: 81
Level up: 86% Level up: 86% Level up: 86%
Activity: 14% Activity: 14% Activity: 14%
 
Join Date: May 2006
Location: Orlando, FL
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QD-II
Current Mileage: 165,000
Posts: 1,476
Fixed yesterday, was left rear speed sensor. Thanks for info.
jeep5253 likes this.
Creek is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 02-10-2018, 03:12 PM
Super Moderator
Points: 59,418, Level: 100 Points: 59,418, Level: 100 Points: 59,418, Level: 100
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Activity: 28% Activity: 28% Activity: 28%
 
jeep5253's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Posts: 14,885
Quote:
Originally Posted by Creek View Post
Fixed yesterday, was left rear speed sensor. Thanks for info.
You are welcome. Glad you got it fixed.

2006 Steel Blue 5.7L HEMI Limited 4x4 Build Date: June 9, 2006 Hour 14
Interior: Dark Slate/Light Graystone with Saddle Brown Leather Seats
Quadra-Drive II, NAV, DVD, Trailer Tow Group IV, Off-Road Group II, Remote Start, UConnect, Rear Backup Camera, Chrome Wheels,
Magnaflow cat-back exhaust, Daytime Running Lights enabled, 2" Rough Country Lift with 265/70R17 Goodyear Wrangler AT/S
jeep5253 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > Electronics / NAV Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome