My 2006 Commander called it quits! - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
Electronics / NAV Discussion This section contains discussion about the electronics system and NAV system in the Jeep Commander.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 22 (permalink) Old 07-25-2009, 09:38 PM Thread Starter
Points: 46, Level: 1 Points: 46, Level: 1 Points: 46, Level: 1
Level up: 92% Level up: 92% Level up: 92%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 9
My 2006 Commander called it quits!

Greetings,
I'm a newbie here, but glad that I found this forum. I have a 2006 Commander (4.7L) with 36,540 miles. I purchased it used (35,500 mi.) and just love the vehicle. I haven't had any problems until this morning. There is absolutely no electrical power. The remote keys will not work, neither will the radio, or even a hint of light from the headlights or interior lights. Everything is dead. I drove the vehicle yesterday, and it started fine, and everything worked well, but when I left the vehicle, and locked it with the key remote, the horn or lights didn't blink, which always work. I'm thinking that it would be pretty unusual for the battery to drop dead that quickly, but will try to start it with my battery charger tomorrow. Is there anything else that I should be aware of? I'm electronically-challenged, and don't know much about modules and such, but would like to figure out why this sudden power failure. Any help is appreciated. Thanks.....Bill
brickyard is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 22 (permalink) Old 07-25-2009, 10:00 PM
Senior Member
Points: 13,804, Level: 76 Points: 13,804, Level: 76 Points: 13,804, Level: 76
Level up: 39% Level up: 39% Level up: 39%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
PolarBZ's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Lakewood, Washington
Posts: 2,266
Battery dead - possibly caused by something not shutting off with the sunroof. Mine did the same thing once.

RIP - Silver '06 Limited; 5.7 Hemi; 2" TerraFlex Lift; 255/70R17 Bridgestone Dueler REVOS, Horizontal Inclinometer, Signal Frog Antenna Ball, Surco Safari 50"x50" Roof Rack, GetLost4x4 bumper, Bulldog 9k Winch, GetLost4x4 Rock Rails - (should have added a snorkel)
PolarBZ is offline  
post #3 of 22 (permalink) Old 07-25-2009, 10:07 PM Thread Starter
Points: 46, Level: 1 Points: 46, Level: 1 Points: 46, Level: 1
Level up: 92% Level up: 92% Level up: 92%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 9
Thanks for the response. I don't have the sunroof, but I've been looking for something that was stuck left on. I'm hoping that it is just the battery.
brickyard is offline  
 
post #4 of 22 (permalink) Old 07-26-2009, 09:13 AM
Senior Member
Points: 14,892, Level: 79 Points: 14,892, Level: 79 Points: 14,892, Level: 79
Level up: 9% Level up: 9% Level up: 9%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
GPintheMitten's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Flushing, Michigan
Posts: 2,406
Once you get the battery charged or jump start it, look around, you might find something left on.

2007 XK Limited, 5.7L Hemi, QDII, Rusty's 2" lift, Spidertrax 1.5 inch wheel spacers, GetLost4x4's front hitch mount for portable winch.GY Duratracs 265/70R17s , Rola Roof Rack, diy built spare tire mount for the roof rack.
GPintheMitten is offline  
post #5 of 22 (permalink) Old 07-26-2009, 09:26 AM
Senior Member
Points: 19,553, Level: 88 Points: 19,553, Level: 88 Points: 19,553, Level: 88
Level up: 41% Level up: 41% Level up: 41%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Ranger6882's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Fort Worth, TX
Posts: 2,387
Battery $175.00

2006 Commander limited all options
2006 Nissian Nismo
2009 Lexus SC430

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Ranger6882 is offline  
post #6 of 22 (permalink) Old 07-26-2009, 10:13 AM
Senior Member
Points: 27,950, Level: 98 Points: 27,950, Level: 98 Points: 27,950, Level: 98
Level up: 60% Level up: 60% Level up: 60%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
07JeepXK's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orchard Park, NY
Posts: 6,311
Maybe you have a bad alternator and its not charging the battery properly? If not that then my second guess would be just having a bad battery.




2007 4.7 Liter XK | Front OME MD Springs w/Superlift Preload Spacer | Rear 4" Superlift Springs | Bilstein 5125 Rear Shocks | JBA UCA's | Rusty's Rear Adjustable Track Bar | Black Rock 997 Wheels | Fred Goeske 1/4 Inch Wheel Spacers | 305/70R17 Goodyear Wrangler MT/R w/Kevlar | Airflow Snorkel | Flowmaster 40 Series Muffler | Superchips Flashpaq | Mopar Skids | 4xGuard Belly Guard | American Rebel Rear Diff Cover | Rear Powertrax No-Slip | Front E-Locker | Rear Heat/AC Delete
07JeepXK is offline  
post #7 of 22 (permalink) Old 07-26-2009, 10:31 AM
Senior Member
Points: 15,238, Level: 79 Points: 15,238, Level: 79 Points: 15,238, Level: 79
Level up: 78% Level up: 78% Level up: 78%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
adamag25's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Northwest Central Jersey
Posts: 2,629
If you have a multi-meter you should check for draw on the battery before taking a new one and killing it. If there is no draw on the battery when you go to hook it up then you can leave it connected. Once it is hooked then you can do as 07 suggested and check for charging. with the engine running you should get around 14volts at the battery terminals. Make sure you terminals are clean. If they have corrosion they could block the power and stop it from charging the battery as you drive.

Bright Silver 4.7L 2.25 RR/OME lift, Kumho KL71 265/70/17, Flashpaq, Lights, rack, intake, Super44, mopar skids, 4x belly guard, rear fog lights, MM9500 winch, GetLost4x4 winch mount

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

HILLBILLY DELUXE
adamag25 is offline  
post #8 of 22 (permalink) Old 07-26-2009, 11:44 AM
Points: 6,704, Level: 53 Points: 6,704, Level: 53 Points: 6,704, Level: 53
Level up: 77% Level up: 77% Level up: 77%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,397
Sounds to me like the battery shorted internally. This can happen if one or more of the plates inside comes loose and contacts the plate(s) next to it. It's not very common, but it does happen. This could be your problem, especially considering that everything was okay one day and the battery seems completely dead the next day. A battery does not normally go completely dead overnight without being able to recover on it's own at least to the point that it will power some of the lower draw accessories in the vehicle. If it is completely dead, my guess is that the battery is internally shorted.

Last edited by TR4Runner; 07-26-2009 at 11:46 AM.
TR4Runner is offline  
post #9 of 22 (permalink) Old 07-26-2009, 12:31 PM Thread Starter
Points: 46, Level: 1 Points: 46, Level: 1 Points: 46, Level: 1
Level up: 92% Level up: 92% Level up: 92%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 9
Thanks guys for the info. I did jump start it this morning with my battery charger, and moved the vehicle into the garage. Without charging, it started up several times, and everything works, which seems strange, considering it was stone dead. I'll see if it will take a charge, and attempt to start it tonight, and if it starts, I'll find my multimeter and see what I'm getting for juice while its running. Someone mentioned $175.00 for the battery? Would that be from a Chrysler-Jeep dealer? It's a big battery, but I'm thinking I should be able to get a Diehard Deep Cycle battery at Sears for around $100 or so, you think?
brickyard is offline  
post #10 of 22 (permalink) Old 07-26-2009, 01:41 PM
Senior Member
Points: 16,279, Level: 81 Points: 16,279, Level: 81 Points: 16,279, Level: 81
Level up: 86% Level up: 86% Level up: 86%
Activity: 9% Activity: 9% Activity: 9%
 
Join Date: May 2006
Location: Orlando, FL
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QD-II
Current Mileage: 165,000
Posts: 1,476
Did you try to start your XK this morning before hooking up the charger?
Creek is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > Electronics / NAV Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome