starting problems - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
General Commander Discussion General Discussion involving the Jeep Commander goes here. If it does not fit into a more specific category below, post it here.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 (permalink) Old 12-10-2007, 11:43 AM Thread Starter
Junior Member
Points: 1,183, Level: 18 Points: 1,183, Level: 18 Points: 1,183, Level: 18
Level up: 83% Level up: 83% Level up: 83%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 20
starting problems

Our 2007 commander with 6900 miles on it...4.7L is having issues

Ever since we bought it with 20 miles on the clock it has had a hard time starting. When the engine is cold it fires right up....but when the motor is warm, it'll crank and crank for up to 10 seconds before finally starting.

Anyone else have this issue. My wife is finally out of school so she's taking it to the dealer thursday. I'm concerned the starter is gonna die early with all of this cranking.

I'm nervous to bring it to the dealer because last time we brought a liberty CRD there they had it for 2.5 weeks because they fried the computer while trying to flash it.
Wenied is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 (permalink) Old 12-10-2007, 11:51 AM
Senior Member
Points: 13,860, Level: 76 Points: 13,860, Level: 76 Points: 13,860, Level: 76
Level up: 53% Level up: 53% Level up: 53%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
rubicontrail.net's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chandler, AZ
Posts: 2,473
Take it to AutoZone or the dealer and have them check out the battery first. I believe there was a bad batch of batteries with a TSB out there to replace the battery.
rubicontrail.net is offline  
post #3 of 12 (permalink) Old 12-10-2007, 12:46 PM Thread Starter
Junior Member
Points: 1,183, Level: 18 Points: 1,183, Level: 18 Points: 1,183, Level: 18
Level up: 83% Level up: 83% Level up: 83%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 20
Quote:
Originally Posted by rubicontrail.net
Take it to AutoZone or the dealer and have them check out the battery first. I believe there was a bad batch of batteries with a TSB out there to replace the battery.
the engine cranks/turns over fine but the motor will not start.
Wenied is offline  
 
post #4 of 12 (permalink) Old 12-10-2007, 12:52 PM
Senior Member
Points: 34,360, Level: 100 Points: 34,360, Level: 100 Points: 34,360, Level: 100
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
cico7's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: mid ohio
Posts: 5,610
Garage
Send a message via MSN to cico7 Send a message via Skype™ to cico7
starter

https://www.jeepcommander.com/forums/...hlight=starter

search "starter" and see what else you find. There have been a few other started related threads in the forum. But I think many go back to bad starters.....
cico7 is offline  
post #5 of 12 (permalink) Old 12-10-2007, 02:45 PM Thread Starter
Junior Member
Points: 1,183, Level: 18 Points: 1,183, Level: 18 Points: 1,183, Level: 18
Level up: 83% Level up: 83% Level up: 83%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 20
Quote:
Originally Posted by cico7
https://www.jeepcommander.com/forums/...hlight=starter

search "starter" and see what else you find. There have been a few other started related threads in the forum. But I think many go back to bad starters.....
I'm sorry for not being very clear on the issue. It's cranking fine, the battery and starter are fine.

When warm the motor will turn over for 10 seconds or so before firing up.
Wenied is offline  
post #6 of 12 (permalink) Old 12-10-2007, 02:49 PM
Senior Member
Points: 34,360, Level: 100 Points: 34,360, Level: 100 Points: 34,360, Level: 100
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
cico7's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: mid ohio
Posts: 5,610
Garage
Send a message via MSN to cico7 Send a message via Skype™ to cico7
Quote:
Originally Posted by Wenied
I'm sorry for not being very clear on the issue. It's cranking fine, the battery and starter are fine.

When warm the motor will turn over for 10 seconds or so before firing up.
You were clear, but I have seen threads before where the problem was still the starter.
cico7 is offline  
post #7 of 12 (permalink) Old 12-10-2007, 07:05 PM
Senior Member
Points: 19,553, Level: 88 Points: 19,553, Level: 88 Points: 19,553, Level: 88
Level up: 41% Level up: 41% Level up: 41%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Ranger6882's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Fort Worth, TX
Posts: 2,387
Quote:
Originally Posted by rubicontrail.net
Take it to AutoZone or the dealer and have them check out the battery first. I believe there was a bad batch of batteries with a TSB out there to replace the battery.

I looked through all of the TSB and I could not find batch of bad batteries. I spent 180.00 for new battery about 2 mos. ago. expensive for a car battery. Had to get at stealership (special battery) AutoZone and others do not carry that kind of battery.
Ranger6882 is offline  
post #8 of 12 (permalink) Old 12-10-2007, 10:16 PM
Senior Member
Points: 27,950, Level: 98 Points: 27,950, Level: 98 Points: 27,950, Level: 98
Level up: 60% Level up: 60% Level up: 60%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
07JeepXK's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orchard Park, NY
Posts: 6,309
I hate to change the subject but i didnt know they made a liberty CRD? What year was it?




2007 4.7 Liter XK | Front OME MD Springs w/Superlift Preload Spacer | Rear 4" Superlift Springs | Bilstein 5125 Rear Shocks | JBA UCA's | Rusty's Rear Adjustable Track Bar | Black Rock 997 Wheels | Fred Goeske 1/4 Inch Wheel Spacers | 305/70R17 Goodyear Wrangler MT/R w/Kevlar | Airflow Snorkel | Flowmaster 40 Series Muffler | Superchips Flashpaq | Mopar Skids | 4xGuard Belly Guard | American Rebel Rear Diff Cover | Rear Powertrax No-Slip | Front E-Locker | Rear Heat/AC Delete
07JeepXK is offline  
post #9 of 12 (permalink) Old 12-11-2007, 05:14 AM
Points: 3,269, Level: 35 Points: 3,269, Level: 35 Points: 3,269, Level: 35
Level up: 46% Level up: 46% Level up: 46%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 588
Quote:
Originally Posted by Ranger6882
I looked through all of the TSB and I could not find batch of bad batteries. I spent 180.00 for new battery about 2 mos. ago. expensive for a car battery. Had to get at stealership (special battery) AutoZone and others do not carry that kind of battery.
Do you have to use the factory battery?? I have always replaced my batteries when they wear out with DEEP RESERVE batteries. Can get the Red Top at COSTCO for about $150 and they really outlast regular car batteries. john
John is offline  
post #10 of 12 (permalink) Old 12-11-2007, 09:01 AM
Points: 15,918, Level: 81 Points: 15,918, Level: 81 Points: 15,918, Level: 81
Level up: 14% Level up: 14% Level up: 14%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 3,374
no, you can use a different battery as long as the cranking amps are the same or higher.
Get Lost 4X4 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > General Commander Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome