Recirculating air.... - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
General Commander Discussion General Discussion involving the Jeep Commander goes here. If it does not fit into a more specific category below, post it here.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 (permalink) Old 09-16-2014, 07:12 PM Thread Starter
Senior Member
Points: 4,939, Level: 44 Points: 4,939, Level: 44 Points: 4,939, Level: 44
Level up: 95% Level up: 95% Level up: 95%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
XJ99's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Raleigh, NC
Own a Commander?: No
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QT-II
Posts: 185
Recirculating air....

All I get is outside air in to the cabin. (not using defrost)
The air speed should change, and should get colder
with the A/C running on recirculating air correct?

The LED comes on, but nothing changes.

Adding to the list of stuff to get fixed under warranty
tomorrow!

2006 XK, 4.7, QT2, Limited, Loaded, Stock, the family truckster. (Sold)

1999 XJ, 4.0, AW4, 4x4, 3" OME lift, 31" Destination M/T's, Quick discos, SYE hack and tap. (sold)

2014 MK (Patriot) Stock, 4wd Freedom Drive 1, 2.4L, 6-Speed auto, the gas getter. (Sold)

2018 - Latitude Plus - 2.4 - AD1 - 8.4A Nav 3C

2019 - Trailhawk - V6 - 8.4 Nav 4C - Cold Package -
Lifetime Maxcare on Both!

When we do right, no one remembers. When we do wrong, no one forgets.
XJ99 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 (permalink) Old 09-16-2014, 08:04 PM
Senior Member
Points: 1,884, Level: 25 Points: 1,884, Level: 25 Points: 1,884, Level: 25
Level up: 84% Level up: 84% Level up: 84%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Schlotzky's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Auburn, WA
Posts: 180
I wouldn't say the air speed would change, and it wouldn't necessarily get colder either depending on temperature differentials, but you should be able to hear a difference in the blower as you'll be going between just exhaust noise to both intake and exhaust noise.

Easiest way to test conclusively would be to put it on mid vents and turn on recirculate, then spray some air freshener in the cowl on the passenger side and see if you smell it inside.

Now if we could just do something about the lack of a cabin air filter..
Schlotzky is offline  
post #3 of 12 (permalink) Old 09-16-2014, 09:41 PM Thread Starter
Senior Member
Points: 4,939, Level: 44 Points: 4,939, Level: 44 Points: 4,939, Level: 44
Level up: 95% Level up: 95% Level up: 95%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
XJ99's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Raleigh, NC
Own a Commander?: No
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QT-II
Posts: 185
Quote:
Originally Posted by Schlotzky View Post
I wouldn't say the air speed would change, and it wouldn't necessarily get colder either depending on temperature differentials, but you should be able to hear a difference in the blower as you'll be going between just exhaust noise to both intake and exhaust noise.

Yeah, that's what I meant.


Quote:
Easiest way to test conclusively would be to put it on mid vents and turn on recirculate, then spray some air freshener in the cowl on the passenger side and see if you smell it inside.
Not only could I hear the air being pulled into
the cowl from the outside, my wife could smell
the air freshener! (very strong)


Quote:
Now if we could just do something about the lack of a cabin air filter..

There was a kit on ebay. People say it takes some
zip ties and stuff to hold it in place just right.

Weird can't find it now....

2006 XK, 4.7, QT2, Limited, Loaded, Stock, the family truckster. (Sold)

1999 XJ, 4.0, AW4, 4x4, 3" OME lift, 31" Destination M/T's, Quick discos, SYE hack and tap. (sold)

2014 MK (Patriot) Stock, 4wd Freedom Drive 1, 2.4L, 6-Speed auto, the gas getter. (Sold)

2018 - Latitude Plus - 2.4 - AD1 - 8.4A Nav 3C

2019 - Trailhawk - V6 - 8.4 Nav 4C - Cold Package -
Lifetime Maxcare on Both!

When we do right, no one remembers. When we do wrong, no one forgets.
XJ99 is offline  
 
post #4 of 12 (permalink) Old 09-16-2014, 11:27 PM
Senior Member
Points: 1,884, Level: 25 Points: 1,884, Level: 25 Points: 1,884, Level: 25
Level up: 84% Level up: 84% Level up: 84%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Schlotzky's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Auburn, WA
Posts: 180
I added the Mopar kit to my WJ so I am familiar with that, and I took the commander's cowl apart and looked it at, and it appears to be the same overall size, so I wonder if the WJ/WK filter kit could be modified to make work. I'm actually considering picking up a 3D printer and making one myself to work with the WJ/WK filter.
Schlotzky is offline  
post #5 of 12 (permalink) Old 09-17-2014, 08:07 AM
Senior Member
Points: 15,906, Level: 81 Points: 15,906, Level: 81 Points: 15,906, Level: 81
Level up: 12% Level up: 12% Level up: 12%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Mongo's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Lusby, MD
Posts: 3,037
There is a little plastic gear between the motor and the arm that moves the door to change airflow from vent to recirculate, it is a known weak spot that will break.

You can remove the glove box, and with it out, you can see the blower motor and the stack on top of it where it draws in air, the door is on top of the stack. So operate the mode controls to switch between vent and recirculate, you should be able to see the door move if it is operating correctly. If the door looks sealed off to the interior and it does NOT open, then yea, the door or its actuating mechanism is broken, and most likely its the little plastic gear.

If you have the manual climate control system (3 knobs and 2 buttons) you can put it into a self test mode yourself and have it blink out trouble codes if it finds something wrong with the Climate Control. If you have the automatic climate control system (digital display, able to set an actual temperature by number) only the Dealer can put it into self test mode, using their Dealer Scan Tool.

The procedure to put the manual system into self test mode have been put up on more than one thread on this forum, do a search.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Mongo is offline  
post #6 of 12 (permalink) Old 09-17-2014, 10:57 AM Thread Starter
Senior Member
Points: 4,939, Level: 44 Points: 4,939, Level: 44 Points: 4,939, Level: 44
Level up: 95% Level up: 95% Level up: 95%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
XJ99's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Raleigh, NC
Own a Commander?: No
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QT-II
Posts: 185
Quote:
Originally Posted by Mongo View Post
There is a little plastic gear between the motor and the arm that moves the door to change airflow from vent to recirculate, it is a known weak spot that will break.

You can remove the glove box, and with it out, you can see the blower motor and the stack on top of it where it draws in air, the door is on top of the stack. So operate the mode controls to switch between vent and recirculate, you should be able to see the door move if it is operating correctly. If the door looks sealed off to the interior and it does NOT open, then yea, the door or its actuating mechanism is broken, and most likely its the little plastic gear.

If you have the manual climate control system (3 knobs and 2 buttons) you can put it into a self test mode yourself and have it blink out trouble codes if it finds something wrong with the Climate Control. If you have the automatic climate control system (digital display, able to set an actual temperature by number) only the Dealer can put it into self test mode, using their Dealer Scan Tool.

The procedure to put the manual system into self test mode have been put up on more than one thread on this forum, do a search.

Thanks Mongo..

I still have a year of warranty left, and have other things
(wipers park wrong then don't work, pedals only move about 1")
that need fixing. I'll clear out the glove and center before
I take it in. It says it covers wheels in case of damage, I
wonder if that includes corrosion?

2006 XK, 4.7, QT2, Limited, Loaded, Stock, the family truckster. (Sold)

1999 XJ, 4.0, AW4, 4x4, 3" OME lift, 31" Destination M/T's, Quick discos, SYE hack and tap. (sold)

2014 MK (Patriot) Stock, 4wd Freedom Drive 1, 2.4L, 6-Speed auto, the gas getter. (Sold)

2018 - Latitude Plus - 2.4 - AD1 - 8.4A Nav 3C

2019 - Trailhawk - V6 - 8.4 Nav 4C - Cold Package -
Lifetime Maxcare on Both!

When we do right, no one remembers. When we do wrong, no one forgets.
XJ99 is offline  
post #7 of 12 (permalink) Old 09-17-2014, 12:37 PM
Senior Member
Points: 15,906, Level: 81 Points: 15,906, Level: 81 Points: 15,906, Level: 81
Level up: 12% Level up: 12% Level up: 12%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Mongo's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Lusby, MD
Posts: 3,037
Quote:
Originally Posted by XJ99 View Post
It says it covers wheels in case of damage, I
wonder if that includes corrosion?
It doesn't hurt to ask, but I'm betting they'll say no. "In Case of Damage" sounds like to me, if they become unusable, like bent rims, cracks, etc. Corrosion is going to be an appearance thing that doesn't effect the usability of the wheel.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Mongo is offline  
post #8 of 12 (permalink) Old 09-17-2014, 06:18 PM Thread Starter
Senior Member
Points: 4,939, Level: 44 Points: 4,939, Level: 44 Points: 4,939, Level: 44
Level up: 95% Level up: 95% Level up: 95%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
XJ99's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Raleigh, NC
Own a Commander?: No
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QT-II
Posts: 185
Man it's nice to have recirculating air! He said
something about the door and the plastic gear.
The pedals actually move quite a bit now.
(meh, a little more comfortable..)

They said they could not recreate the wipers
parking high, then not working. I asked if they
had a hose? The service advisor said to pull it
around back. We sat there for about 10 minutes
and they worked perfect! Finally I went in, and shut
them off. Turned them back on and they didn't park
right! I told them see, I recreated the problem!!! After
that the problem got much worse. After a few minutes,
the tech said "We need to order a new motor."

Oh, after that the wipers started to cycle once when you
turned the ignition off, and on. (never did that before)

Wheels were a no go. That wasn't included in the MAXCARE
plan. As of now I'm making money on my warranty, and I still
have a year to go....




2006 XK, 4.7, QT2, Limited, Loaded, Stock, the family truckster. (Sold)

1999 XJ, 4.0, AW4, 4x4, 3" OME lift, 31" Destination M/T's, Quick discos, SYE hack and tap. (sold)

2014 MK (Patriot) Stock, 4wd Freedom Drive 1, 2.4L, 6-Speed auto, the gas getter. (Sold)

2018 - Latitude Plus - 2.4 - AD1 - 8.4A Nav 3C

2019 - Trailhawk - V6 - 8.4 Nav 4C - Cold Package -
Lifetime Maxcare on Both!

When we do right, no one remembers. When we do wrong, no one forgets.
XJ99 is offline  
post #9 of 12 (permalink) Old 09-18-2014, 08:49 AM
Senior Member
Points: 15,906, Level: 81 Points: 15,906, Level: 81 Points: 15,906, Level: 81
Level up: 12% Level up: 12% Level up: 12%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Mongo's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Lusby, MD
Posts: 3,037
Quote:
Originally Posted by XJ99 View Post
Turned them back on and they didn't park
right! I told them see, I recreated the problem!!! After
that the problem got much worse. After a few minutes,
the tech said "We need to order a new motor."

Oh, after that the wipers started to cycle once when you
turned the ignition off, and on. (never did that before)
I can see a bad motor causing the wipers NOT to park right, especially if they stop before reaching the final park spot.

If the wipers were NOT parked right when you cycled the ingition, I can see that causing them to move. I don't know if the system works this way, but its possible the system would see the wipers NOT parked right when you first turn on the vehicle and attempt to move the wipers to park them correctly.

If the system doesn't work that way, I have seen plenty of posts where a failing battery will cause the wipers to activate on their own. Semi-Conductors, i.e. computers, need to have certain voltages and current levels, they get less, then they can do illogical totaly weird things, I guess one of them is to cause the electronics controlling the wipers, to turn on the wipers.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Mongo is offline  
post #10 of 12 (permalink) Old 09-18-2014, 10:52 AM Thread Starter
Senior Member
Points: 4,939, Level: 44 Points: 4,939, Level: 44 Points: 4,939, Level: 44
Level up: 95% Level up: 95% Level up: 95%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
XJ99's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Raleigh, NC
Own a Commander?: No
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QT-II
Posts: 185
Quote:
Originally Posted by Mongo View Post
I can see a bad motor causing the wipers NOT to park right, especially if they stop before reaching the final park spot.
In every case they park right, then
come up about 3" inches. (weird)


Quote:
If the wipers were NOT parked right when you cycled the ingition, I can see that causing them to move. I don't know if the system works this way, but its possible the system would see the wipers NOT parked right when you first turn on the vehicle and attempt to move the wipers to park them correctly.
Makes perfect sense!

Quote:
If the system doesn't work that way, I have seen plenty of posts where a failing battery will cause the wipers to activate on their own. Semi-Conductors, i.e. computers, need to have certain voltages and current levels, they get less, then they can do illogical totaly weird things, I guess one of them is to cause the electronics controlling the wipers, to turn on the wipers.
Yeah, I've been doing a lot of searching and finding
the same posts. I have seen a couple of posts saying
it's a bad motor. The motor tells the wipers where to
park. (or something like that) Anyway, the motor is a
week out. (UPS Ground)

2006 XK, 4.7, QT2, Limited, Loaded, Stock, the family truckster. (Sold)

1999 XJ, 4.0, AW4, 4x4, 3" OME lift, 31" Destination M/T's, Quick discos, SYE hack and tap. (sold)

2014 MK (Patriot) Stock, 4wd Freedom Drive 1, 2.4L, 6-Speed auto, the gas getter. (Sold)

2018 - Latitude Plus - 2.4 - AD1 - 8.4A Nav 3C

2019 - Trailhawk - V6 - 8.4 Nav 4C - Cold Package -
Lifetime Maxcare on Both!

When we do right, no one remembers. When we do wrong, no one forgets.
XJ99 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > General Commander Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome