New to the Board. 2006 3.7L. A few questions. - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
General Commander Discussion General Discussion involving the Jeep Commander goes here. If it does not fit into a more specific category below, post it here.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 (permalink) Old 08-04-2008, 03:42 PM Thread Starter
Member
Points: 1,780, Level: 24 Points: 1,780, Level: 24 Points: 1,780, Level: 24
Level up: 80% Level up: 80% Level up: 80%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Aug 2008
Location: Chicagoland
Posts: 64
New to the Board. 2006 3.7L. A few questions.

Thanks to all who posted on the board, I have read many posts and am learning about my vehicle. I have a 2006 Commander with the 65th Anniv. Edition, 3.7L.

I few questions I hope you can help me with . . .

1. I've noticed a trans shift around 35 mph - when holding steady throttle - that feels like a bump into the next gear. Nothing bad happens, it just that I feel it. I am still under the warranty from where I purchased it (used, off lease/fleet use, low miles) and the Jeep 3/36. Is that a normal characteristic or something I should have reviewed with the selling dealer (Carmax) or my Jeep dealer.

2. My back-up warning detectors don't seem to work very well. I see the lights on the LED readout on the ceiling going on, but I get no audio until I am at RED on the LED. That's about 2 feet from the object. I assume this is not correct operation. Anyone have a similar problem? I have cleaned the sensors with a soft cloth and they seem fine.

3. I can't access the link for the TSBs, but would really like to read them for reference. Does anyone have them to email or can someone repost them?

4. Looking underneath the Jeep, I noticed rust on the axle and on the frame (mostly at the weld joints). It's less than 2 years old and maybe not an issue, but is the normal? I guess my Suburban at 10 years old was probably pretty rusty colored, but just don't recall.

5. The ambient lights on the switches located on the Driver's door look OK at night, but one of them has no light....the Window Lock button. Is that normal? It seemed odd to me that the other buttons had light, but not that one.

Lastly, I couldn't decide whether to purchase an Extended Warranty at the time of sale, but the offer was only open during the sale. I have 90 days to cancel it so, I figured I would buy it decide later. It cost $1400 for 5 years from date of purchase or 100,000 miles; whichever comes first. It's a Maxcare warranty sold by Carmax which supposedly covers quite a bit, but not everything. Is such a warranty a good buy or am I better off taking my chances??

Thanks to all who reply.

AR
artmanr is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 (permalink) Old 08-04-2008, 03:50 PM
Senior Member
Points: 3,230, Level: 35 Points: 3,230, Level: 35 Points: 3,230, Level: 35
Level up: 20% Level up: 20% Level up: 20%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
BigPoppaJNutZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Connecticut & Philly
Posts: 1,126
Send a message via Yahoo to BigPoppaJNutZ
Welcome to the forum!
1. not sure about the trans, but it shouldn't do that as far as I know. What set up do you have?
2. The sensors should be beeping before they hit the red.
3. TSB link is dead. Looks like the page is now offline. Sorry, but I can't help with those.
4. Maybe it's from the coast? You might wast some rust inhibitor and undercoating.
5. I don't think that my window lock switch has light either...

Hope this helps some. Again, Welcome!!!

2006 XK, 4.7, QT-II, Dark Khaki Pearl. BA Sound System with Sirius/XM and 6 Disc. Leather. DVD Entertainment System. Class IV Tow Set up. Jeep Rubber Floor Mats. Garmin Nuvi 350. GPS-Enabled Escort Passport 9500i. Thule Roof Cargo Bag. Thule Bike Rack (4). Factory Tint... But going darker.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
In the works: Saving up for the 4" Superlift and some Get Lost goodies!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Trail tested in the Rockies, Sierra Nevada and the Appalachian Mountains!!!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
BigPoppaJNutZ is offline  
post #3 of 16 (permalink) Old 08-04-2008, 04:08 PM Thread Starter
Member
Points: 1,780, Level: 24 Points: 1,780, Level: 24 Points: 1,780, Level: 24
Level up: 80% Level up: 80% Level up: 80%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Aug 2008
Location: Chicagoland
Posts: 64
Mine is a 2006 3.7L 4x4, automatic trans, 65th Anniversary Edition. I'm not sure if that is what you meant by set up.

AR
artmanr is offline  
 
post #4 of 16 (permalink) Old 08-04-2008, 04:38 PM
Senior Member
Points: 3,230, Level: 35 Points: 3,230, Level: 35 Points: 3,230, Level: 35
Level up: 20% Level up: 20% Level up: 20%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
BigPoppaJNutZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Connecticut & Philly
Posts: 1,126
Send a message via Yahoo to BigPoppaJNutZ
I don't know the specifics of the 3.7 and what it comes with. I would think that the tranny bump should be looked at. I am also very in favor of having warranties. You never know...

2006 XK, 4.7, QT-II, Dark Khaki Pearl. BA Sound System with Sirius/XM and 6 Disc. Leather. DVD Entertainment System. Class IV Tow Set up. Jeep Rubber Floor Mats. Garmin Nuvi 350. GPS-Enabled Escort Passport 9500i. Thule Roof Cargo Bag. Thule Bike Rack (4). Factory Tint... But going darker.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
In the works: Saving up for the 4" Superlift and some Get Lost goodies!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Trail tested in the Rockies, Sierra Nevada and the Appalachian Mountains!!!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
BigPoppaJNutZ is offline  
post #5 of 16 (permalink) Old 08-04-2008, 06:20 PM
Senior Member
Points: 27,950, Level: 98 Points: 27,950, Level: 98 Points: 27,950, Level: 98
Level up: 60% Level up: 60% Level up: 60%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
07JeepXK's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orchard Park, NY
Posts: 6,311
My rear sensors work awsome and they start beeping when it hits the red. So i dont think you have any problems. A 2 ft. notice inst that bad at all as long as your not flooring it in reverse.




2007 4.7 Liter XK | Front OME MD Springs w/Superlift Preload Spacer | Rear 4" Superlift Springs | Bilstein 5125 Rear Shocks | JBA UCA's | Rusty's Rear Adjustable Track Bar | Black Rock 997 Wheels | Fred Goeske 1/4 Inch Wheel Spacers | 305/70R17 Goodyear Wrangler MT/R w/Kevlar | Airflow Snorkel | Flowmaster 40 Series Muffler | Superchips Flashpaq | Mopar Skids | 4xGuard Belly Guard | American Rebel Rear Diff Cover | Rear Powertrax No-Slip | Front E-Locker | Rear Heat/AC Delete
07JeepXK is offline  
post #6 of 16 (permalink) Old 08-04-2008, 06:25 PM
Senior Member
Points: 3,230, Level: 35 Points: 3,230, Level: 35 Points: 3,230, Level: 35
Level up: 20% Level up: 20% Level up: 20%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
BigPoppaJNutZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Connecticut & Philly
Posts: 1,126
Send a message via Yahoo to BigPoppaJNutZ
I think mine start beeping as soon as they pick something up, but beep faster when they hit the red. I will try to play with it when I get out of work.

2006 XK, 4.7, QT-II, Dark Khaki Pearl. BA Sound System with Sirius/XM and 6 Disc. Leather. DVD Entertainment System. Class IV Tow Set up. Jeep Rubber Floor Mats. Garmin Nuvi 350. GPS-Enabled Escort Passport 9500i. Thule Roof Cargo Bag. Thule Bike Rack (4). Factory Tint... But going darker.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
In the works: Saving up for the 4" Superlift and some Get Lost goodies!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Trail tested in the Rockies, Sierra Nevada and the Appalachian Mountains!!!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
BigPoppaJNutZ is offline  
post #7 of 16 (permalink) Old 08-04-2008, 06:40 PM
Senior Member
Points: 8,145, Level: 60 Points: 8,145, Level: 60 Points: 8,145, Level: 60
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
webjones's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Alpharetta, Georgia
Posts: 688
I've got a '06 3.7 liter, also.

1. I certainly can feel the transmission changes, but nothing I'd describe as a 'bump'. Mine's a 4x2, if that makes a difference.

2. My backup sensors start beeping as soon as I'm close enough to get one light. Gets faster as I get closer. By the time I get to red it's a solid whine. Have you looked at the settings for this on the EVIC (Electronic Vehicle Information Center - row of buttons just under the stereo)?

3. The site that housed the TSB's, xkjeeps.com, seems to have disappeared and the domain is parked. The domain may have been let expire and been grabbed by a squatter.

4. I imagine up North they salt the hell out of the roads in winter. Salt + Water = Corrosion. Perhaps just snow in general contributes because things are wet for a good long time (I've always lived in the South so I'm speculating here).

5. My window lock button is not illuminated.

Oh, and welcome to the board. Glad to have you here.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


06 Commander Base Dark Khaki |
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
webjones is offline  
post #8 of 16 (permalink) Old 08-04-2008, 08:41 PM Thread Starter
Member
Points: 1,780, Level: 24 Points: 1,780, Level: 24 Points: 1,780, Level: 24
Level up: 80% Level up: 80% Level up: 80%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Aug 2008
Location: Chicagoland
Posts: 64
Maybe the trans is not a bump, but a slightly hard shift

I may be making something out of nothing. I'm not a transmission expert by any means. I guess I would describe the trans as perhaps slightly hard shift going from 4th to Overdrive (does it even have an overdrive..just guessing here).

If I do a full throttle start from dead stop it accelerates fine and all of the shifts seem very smooth. The only time I have felt this is when accelerating moderately slow and the trans works through the gears. Then right about 35 mph, I feel a shift that is harder than the others.

It drives fine when it does this, I just kind of feel the shift and am wondering. I guess I could ask the dealer or Jeep to look at it, but if I can help them with the diagnosis, that can go a long way as we all know.

If there even is a diagnosis....it may just be the normal workings of this trans.

AR
artmanr is offline  
post #9 of 16 (permalink) Old 08-04-2008, 09:01 PM
Points: 3,838, Level: 39 Points: 3,838, Level: 39 Points: 3,838, Level: 39
Level up: 26% Level up: 26% Level up: 26%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 1,021
welcome to the forum. my reverse sensors start beeping as soon as it hits red and turns the stereo off as soon as that happens.
testa23 is offline  
post #10 of 16 (permalink) Old 08-04-2008, 11:15 PM
Senior Member
Points: 3,295, Level: 35 Points: 3,295, Level: 35 Points: 3,295, Level: 35
Level up: 64% Level up: 64% Level up: 64%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
howard6081's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Missouri
Posts: 111
Quote:
Originally Posted by testa23
welcome to the forum. my reverse sensors start beeping as soon as it hits red and turns the stereo off as soon as that happens.
Mine does the same and usually at 1 foot from the obstacle. I think the book says 11.9" it should beep solid and momentarily turn the stereo off.
HT
howard6081 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > General Commander Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome