Ticking sound during the first 30 second after starting up? - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
General Commander Discussion General Discussion involving the Jeep Commander goes here. If it does not fit into a more specific category below, post it here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 09-09-2008, 07:15 PM Thread Starter
Senior Member
Points: 11,044, Level: 69 Points: 11,044, Level: 69 Points: 11,044, Level: 69
Level up: 49% Level up: 49% Level up: 49%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
p@55w0rd's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Galena, Ohio
Posts: 887
Ticking sound during the first 30 second after starting up?

Guys,

With the weather turning cooler I have started to run around town with the windows down instead of AC. I noticed recently that when I first start the XK there is a light ticking sound that goes away after about 30 seconds. I have the 4.7 and have changed oil twice with less than 6K miles. Has anyone else experienced this? Is this something to worry about?

2008 Jeep Green Rocky Mountain 4x4 4.7L, 245/65 R17 Fortera's,
class IV tow package w/shackle, front tow hooks, remote start,
MyGig w/backup cam, bun warmers, commandview, QTII,
Rocky Road Super Sliders (now installed and tested!), no lift, full Jeep OEM skid plates,
4xGuard Belly Guard, 4xGuard front skid, Surco 50 x 70 roof rack.
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 09-09-2008, 07:23 PM
Senior Member
Points: 11,816, Level: 71 Points: 11,816, Level: 71 Points: 11,816, Level: 71
Level up: 42% Level up: 42% Level up: 42%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
robby's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Desplaines IL.
Posts: 3,262
Odds are all you are hearing is either the cam chain tensioners pressuring into position
[oil pressure driven], or one or more of the followers [valve lash adjusters] re-pressurizing and re-establishing zero lash.

Real long winded way of saying, likely normal, no worries.
...........Rob


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
robby is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 09-09-2008, 07:25 PM
Senior Member
Points: 3,230, Level: 35 Points: 3,230, Level: 35 Points: 3,230, Level: 35
Level up: 20% Level up: 20% Level up: 20%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
BigPoppaJNutZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Connecticut & Philly
Posts: 1,126
Send a message via Yahoo to BigPoppaJNutZ
My 4.7 does that as well, and according to the dealership, it's normal.

2006 XK, 4.7, QT-II, Dark Khaki Pearl. BA Sound System with Sirius/XM and 6 Disc. Leather. DVD Entertainment System. Class IV Tow Set up. Jeep Rubber Floor Mats. Garmin Nuvi 350. GPS-Enabled Escort Passport 9500i. Thule Roof Cargo Bag. Thule Bike Rack (4). Factory Tint... But going darker.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
In the works: Saving up for the 4" Superlift and some Get Lost goodies!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Trail tested in the Rockies, Sierra Nevada and the Appalachian Mountains!!!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
BigPoppaJNutZ is offline  
 
post #4 of 6 (permalink) Old 09-09-2008, 07:28 PM Thread Starter
Senior Member
Points: 11,044, Level: 69 Points: 11,044, Level: 69 Points: 11,044, Level: 69
Level up: 49% Level up: 49% Level up: 49%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
p@55w0rd's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Galena, Ohio
Posts: 887
Kewl! Guys that was incredibly fast response! just over 7 minutes for a response...

Thanks for the help.

2008 Jeep Green Rocky Mountain 4x4 4.7L, 245/65 R17 Fortera's,
class IV tow package w/shackle, front tow hooks, remote start,
MyGig w/backup cam, bun warmers, commandview, QTII,
Rocky Road Super Sliders (now installed and tested!), no lift, full Jeep OEM skid plates,
4xGuard Belly Guard, 4xGuard front skid, Surco 50 x 70 roof rack.
post #5 of 6 (permalink) Old 09-09-2008, 07:33 PM
Senior Member
Points: 15,238, Level: 79 Points: 15,238, Level: 79 Points: 15,238, Level: 79
Level up: 78% Level up: 78% Level up: 78%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
adamag25's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Northwest Central Jersey
Posts: 2,629
My engine also makes a ticking sound most of the time. Is it different than the injectors?

Bright Silver 4.7L 2.25 RR/OME lift, Kumho KL71 265/70/17, Flashpaq, Lights, rack, intake, Super44, mopar skids, 4x belly guard, rear fog lights, MM9500 winch, GetLost4x4 winch mount

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

HILLBILLY DELUXE
adamag25 is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 09-09-2008, 07:57 PM
Senior Member
Points: 3,230, Level: 35 Points: 3,230, Level: 35 Points: 3,230, Level: 35
Level up: 20% Level up: 20% Level up: 20%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
BigPoppaJNutZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Connecticut & Philly
Posts: 1,126
Send a message via Yahoo to BigPoppaJNutZ
Quote:
Originally Posted by adamag25 View Post
My engine also makes a ticking sound most of the time. Is it different than the injectors?
I should add that mine usually does as well. It just mellows out after it warms up.

2006 XK, 4.7, QT-II, Dark Khaki Pearl. BA Sound System with Sirius/XM and 6 Disc. Leather. DVD Entertainment System. Class IV Tow Set up. Jeep Rubber Floor Mats. Garmin Nuvi 350. GPS-Enabled Escort Passport 9500i. Thule Roof Cargo Bag. Thule Bike Rack (4). Factory Tint... But going darker.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
In the works: Saving up for the 4" Superlift and some Get Lost goodies!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Trail tested in the Rockies, Sierra Nevada and the Appalachian Mountains!!!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
BigPoppaJNutZ is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > General Commander Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome