Missing 4th and 5th gear - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
Problems / Dealer Service Having a problem with your vehicle? Were you treated fairly or poorly at a dealer? Warranty issues? Let us know.

 1Likes
  • 1 Post By Jfetto
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 02-05-2019, 03:50 PM Thread Starter
Junior Member
Points: 49, Level: 1 Points: 49, Level: 1 Points: 49, Level: 1
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Feb 2019
Location: Pennsylvania
Own a Commander?: Yes
Model year: 2007
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QT-I
Current Mileage: 170k
Posts: 6
Missing 4th and 5th gear

I was on the highway 3 days ago going to work. I was driving in D and it down shifted from 5th to 4th then all of a sudden I lost power. My jeep stayed on but it was acting like it was in neutral.

So now I can drive perfectly fine in 1st-3rd smooth shifts no issues but as soon as I try and go on to 4th it acts like I'm shifting into neutral and kicks code p0733. It will do the same thing if I'm going into 5th.
Jfetto is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 02-05-2019, 05:45 PM
Super Moderator
Points: 58,834, Level: 100 Points: 58,834, Level: 100 Points: 58,834, Level: 100
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Activity: 47% Activity: 47% Activity: 47%
 
jeep5253's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Posts: 14,827
Watch this video.

2006 Steel Blue 5.7L HEMI Limited 4x4 Build Date: June 9, 2006 Hour 14
Interior: Dark Slate/Light Graystone with Saddle Brown Leather Seats
Quadra-Drive II, NAV, DVD, Trailer Tow Group IV, Off-Road Group II, Remote Start, UConnect, Rear Backup Camera, Chrome Wheels,
Magnaflow cat-back exhaust, Daytime Running Lights enabled, 2" Rough Country Lift with 265/70R17 Goodyear Wrangler AT/S
jeep5253 is online now  
post #3 of 8 (permalink) Old 02-05-2019, 06:00 PM Thread Starter
Junior Member
Points: 49, Level: 1 Points: 49, Level: 1 Points: 49, Level: 1
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Feb 2019
Location: Pennsylvania
Own a Commander?: Yes
Model year: 2007
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QT-I
Current Mileage: 170k
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by jeep5253 View Post
Watch this video
Thanks I'm going to replace both sensors and see if it fixes it. Fingers crossed
jeep5253 likes this.
Jfetto is offline  
 
post #4 of 8 (permalink) Old 02-05-2019, 06:06 PM
Super Moderator
Points: 58,834, Level: 100 Points: 58,834, Level: 100 Points: 58,834, Level: 100
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Activity: 47% Activity: 47% Activity: 47%
 
jeep5253's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Posts: 14,827
Quote:
Originally Posted by Jfetto View Post
Thanks I'm going to replace both sensors and see if it fixes it. Fingers crossed
Good luck!

2006 Steel Blue 5.7L HEMI Limited 4x4 Build Date: June 9, 2006 Hour 14
Interior: Dark Slate/Light Graystone with Saddle Brown Leather Seats
Quadra-Drive II, NAV, DVD, Trailer Tow Group IV, Off-Road Group II, Remote Start, UConnect, Rear Backup Camera, Chrome Wheels,
Magnaflow cat-back exhaust, Daytime Running Lights enabled, 2" Rough Country Lift with 265/70R17 Goodyear Wrangler AT/S
jeep5253 is online now  
post #5 of 8 (permalink) Old 02-08-2019, 12:21 PM Thread Starter
Junior Member
Points: 49, Level: 1 Points: 49, Level: 1 Points: 49, Level: 1
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Feb 2019
Location: Pennsylvania
Own a Commander?: Yes
Model year: 2007
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QT-I
Current Mileage: 170k
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by jeep5253 View Post
Good luck!
Replaced both sensors today and still having the same issue. The code will not kick now but I am still unable to get into 4th or 5th gear

Edit: Drove it down the road again and the p0733 code came back

Last edited by Jfetto; 02-08-2019 at 01:35 PM.
Jfetto is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 02-08-2019, 01:32 PM
Super Moderator
Points: 58,834, Level: 100 Points: 58,834, Level: 100 Points: 58,834, Level: 100
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Activity: 47% Activity: 47% Activity: 47%
 
jeep5253's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Posts: 14,827
Quote:
Originally Posted by Jfetto View Post
Replaced both sensors today and still having the same issue. The code will not kick now but I am still unable to get into 4th or 5th gear
Sorry to hear that. Hopefully someone else will chime in with a possible solution for you.

2006 Steel Blue 5.7L HEMI Limited 4x4 Build Date: June 9, 2006 Hour 14
Interior: Dark Slate/Light Graystone with Saddle Brown Leather Seats
Quadra-Drive II, NAV, DVD, Trailer Tow Group IV, Off-Road Group II, Remote Start, UConnect, Rear Backup Camera, Chrome Wheels,
Magnaflow cat-back exhaust, Daytime Running Lights enabled, 2" Rough Country Lift with 265/70R17 Goodyear Wrangler AT/S
jeep5253 is online now  
post #7 of 8 (permalink) Old 02-09-2019, 05:37 PM
Member
Points: 2,024, Level: 27 Points: 2,024, Level: 27 Points: 2,024, Level: 27
Level up: 16% Level up: 16% Level up: 16%
Activity: 55% Activity: 55% Activity: 55%
 
Stircrayzy's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: East Detroit
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Current Mileage: 123000
Posts: 89
I noticed after the final drive reprogram recall, i cant tell if im actually getting 5th gear to engage ever.
Jfetto, did you have this done yet or was it already done when you bought the jeep?

Assuming the fluid is clean and filled to spec, I suspect it may be a programming issue , or solenoid failure.
Stircrayzy is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 02-16-2019, 03:57 AM Thread Starter
Junior Member
Points: 49, Level: 1 Points: 49, Level: 1 Points: 49, Level: 1
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Feb 2019
Location: Pennsylvania
Own a Commander?: Yes
Model year: 2007
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QT-I
Current Mileage: 170k
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by Stircrayzy View Post
I noticed after the final drive reprogram recall, i cant tell if im actually getting 5th gear to engage ever.
Jfetto, did you have this done yet or was it already done when you bought the jeep?

Assuming the fluid is clean and filled to spec, I suspect it may be a programming issue , or solenoid failure.
Not sure if that was ever done. 4th and 5th worked fine until that issue on the highway.

Fluid is clean that was the first thing I did and changed both filters. And filled properly
Jfetto is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > Problems / Dealer Service

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help: Manual gear selection not selecting gear XK-RSA Problems / Dealer Service 5 05-23-2012 01:47 AM
March 5th Humbug,China Dam, Tule Fort, Az trip HEAD6119 Trail Runs / Meet & Greets 11 03-02-2011 04:41 PM
Jeep Skool DECEMBER 5th & 6th, 2009 4pointslow Trail Runs / Meet & Greets 6 12-07-2009 08:20 PM
JeepSkool October 3rd and 4th [email protected] Trail Runs / Meet & Greets 1 09-30-2009 01:19 PM
**SRT Chat Session - Aug 5th! HEMEEE JeepCommander.com News 0 08-04-2009 05:05 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome