Throttle Body Replaced - Page 2 - Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum
Problems / Dealer Service Having a problem with your vehicle? Were you treated fairly or poorly at a dealer? Warranty issues? Let us know.

 1Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #11 of 17 (permalink) Old 02-28-2019, 07:52 PM
Senior Member
Points: 15,841, Level: 80 Points: 15,841, Level: 80 Points: 15,841, Level: 80
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 12% Activity: 12% Activity: 12%
 
Join Date: May 2006
Location: Orlando, FL
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QD-II
Current Mileage: 165,000
Posts: 1,462
Probably put in a new OEM filter just as the dealer would do. I would replace both filters.
Creek is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #12 of 17 (permalink) Old 03-01-2019, 04:43 AM
Senior Member
Points: 3,296, Level: 35 Points: 3,296, Level: 35 Points: 3,296, Level: 35
Level up: 64% Level up: 64% Level up: 64%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2015
Location: Michigan
Own a Commander?: Yes
Model year: 2008
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Current Mileage: 130000
Posts: 129
Don't let them flush the transmission. Both of my local dealers were going to do this when I bought mine. These transmissions don't like to be flushed. They do like new filters and factory recommended tranny service.
quickster2 is offline  
post #13 of 17 (permalink) Old 03-04-2019, 08:46 AM Thread Starter
Junior Member
Points: 550, Level: 10 Points: 550, Level: 10 Points: 550, Level: 10
Level up: 50% Level up: 50% Level up: 50%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
cbearden69's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Alabama
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Current Mileage: 151,000
Posts: 12
Garage
It stalled this morning at a stop sign - first time since the new TB was installed.. I have service records from previous owner and in December 2017 the Trans pan gasket was replaced and two filters were replaced..
Should I have those replaced again and have Trans service done? I know I need the front Diff mount replaced so might as well have it done together... any suggestions??
cbearden69 is offline  
 
post #14 of 17 (permalink) Old 03-07-2019, 01:32 AM
Senior Member
Points: 3,940, Level: 39 Points: 3,940, Level: 39 Points: 3,940, Level: 39
Level up: 94% Level up: 94% Level up: 94%
Activity: 12% Activity: 12% Activity: 12%
 
Join Date: Mar 2015
Location: Monterey California
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Current Mileage: 124000
Posts: 180
If the transmission pickup filter was replaced with a non-OEM part this could definitely cause this problem. Many aftermarket filters have a very hard plastic like sleeve seal where the filter tube engages into the throttle body. These are known to cause air leaks into the transmission fluid as it is being pulled up from the pan. The factory OEM pickup uses a very flexible seal that makes an air tight seal. I have had this happen to me and it took me quite a while to figure out it was a defective non-OEM seal causing the stalling problem. I would replace both filters most definitely with OEM parts and make sure the OEM seal is installed in the throttle body filter connection. It is common for service shops to replace the pickup filter and not replace the seal as it is a little difficult to remove the old seal and replace it. Some mechanics think it is not necessary to replace this seal. A new seal is included in the OEM filter kit.
bdalameda is offline  
post #15 of 17 (permalink) Old 03-17-2019, 03:43 PM Thread Starter
Junior Member
Points: 550, Level: 10 Points: 550, Level: 10 Points: 550, Level: 10
Level up: 50% Level up: 50% Level up: 50%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
cbearden69's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Alabama
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Current Mileage: 151,000
Posts: 12
Garage
Thanks for that. It has done better the last few days since it warmer-rpm’s have bobbled maybe three times but when it does it affects the a/c fan speed....so I’m guessing this is a “cold weather” issue?.... have not had a code until today and I got u1411. I have looked it up but not sure WTH it means! I read suggestions of replacing the ignition but that was just done a month ago.
cbearden69 is offline  
post #16 of 17 (permalink) Old 03-17-2019, 05:18 PM
Super Moderator
Points: 20,381, Level: 90 Points: 20,381, Level: 90 Points: 20,381, Level: 90
Level up: 7% Level up: 7% Level up: 7%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%
 
Big Blue's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Location: East Coast of Florida
Own a Commander?: Yes
Model year: 2008
Trim Package: Sport
Power-Train: 4.7L V-8
4WD
If 4WD - system: QT-II
Current Mileage: 102,100
Posts: 4,961
Garage
Quote:
Originally Posted by cbearden69 View Post
Thanks for that. It has done better the last few days since it warmer-rpm’s have bobbled maybe three times but when it does it affects the a/c fan speed....so I’m guessing this is a “cold weather” issue?.... have not had a code until today and I got u1411. I have looked it up but not sure WTH it means! I read suggestions of replacing the ignition but that was just done a month ago.
@cbearden69;

There is a lot of good info on that particular trouble code in the thread below; Maybe there is something that might help you out;

https://www.jeepcommander.com/forums...me-signal.html


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Big Blue is offline  
post #17 of 17 (permalink) Old 03-17-2019, 09:01 PM Thread Starter
Junior Member
Points: 550, Level: 10 Points: 550, Level: 10 Points: 550, Level: 10
Level up: 50% Level up: 50% Level up: 50%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
cbearden69's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Alabama
Own a Commander?: Yes
Model year: 2006
Trim Package: Limited
Power-Train: 5.7L V-8 Hemi
4WD
If 4WD - system: QD-II
Current Mileage: 151,000
Posts: 12
Garage
Quote:
Originally Posted by Big Blue View Post
@cbearden69;

There is a lot of good info on that particular trouble code in the thread below; Maybe there is something that might help you out;

https://www.jeepcommander.com/forums...me-signal.html
@Big Blue ; Thanks! I think thatís the one I looked through but I will make sure. Love that pic of your Mander...
Big Blue likes this.
cbearden69 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum > Jeep Commander Discussion > Problems / Dealer Service

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Commander Forums: Jeep Commander Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
throttle body t bone General Commander Discussion 2 11-02-2007 01:53 PM
Throttle Body Spacer AKFossil Intakes 7 06-04-2007 02:58 AM
5.7 throttle body spacer? HEMI Performance Modifications 11 03-15-2007 06:28 PM
Throttle body spacer beebejeep Intakes 1 02-18-2007 09:20 PM
Throttle Body Cover Uninstall starbuck Intakes 3 12-14-2006 06:00 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome